En sorgløs barndom la grunnen til det mennesket som utviklet seg til en jovial matglad og dameglad leder.

Jacques René Chirac ble født 29. november 1932 i Paris. Foreldrene hans kom fra landet, i Corrèze i Midt-Frankrike, der også enebarnet Jacques tilbrakte sine første skoleår.

Kommunist-fortid

Etter gymnaset i Paris dro Chirac til sjøs i tre måneder med et frakteskip, før han i 1951 begynte å lese statsvitenskap i Paris. Mannen, som senere kom til å sitte med knappen til Frankrikes atomarsenal, ble tiltrukket av kommunistpartiet og skrev under på appeller mot atomvåpen. Flørten skulle senere skape vanskeligheter for ham. For eksempel måtte han gjennom et regulært avhør for å få sitt første visum til USA, der han i 1953 gikk på sommerskole på Harvard-universitetet.

Heller ikke den kommende svigerfamilien var tilfreds med kommunistfortiden hans. Bernadette Chodron de Courcel, som skulle bli hans livsledsager, kom fra en katolsk overklassefamilie, og den så ikke med milde øyne på at Chirac var av bondeslekt. Likevel rakte svigerfamilien ut en hånd til Chirac da offisersskolen i Saumur spente ben for karrieren på grunn av hans politiske fortid. Han ble underløytnant i kavaleriet og valgte i 1956 frivillig å delta i krigen i Algerie i 18 måneder. Etter dette oppholdet forandret han sitt politiske standpunkt og ble gaullist.

På eliteskolen

Etter bryllupet kom han inn på eliteskolen ENA og var blant de 19 beste av 100 elever ved eksamen i 1959. Dette sikret ham jobb som embetsmann i Georges Pompidous regjering.

Sjarmen, energien og evnen til å forføre har alltid vært Chiracs viktigste våpen. Alltid støttet av Bernadette, sin lojale hustru, som alltid har sagt «De» til ham, men som i de siste årene selv er blitt en politisk stjerne og frontfigur for sosiale markeringer.

Bernadette har spilt en avgjørende rolle i kulissene. Hun holdt også lenge liv i spenningen om Chirac ville stille opp til en tredje valgperiode.

— Han kan ikke annet! Han er ikke i stand til å re opp sengen, forklarte kvinnen som aldri har hatt det travelt med å skifte ut Elysée-palasset i Paris til fordel for familieslottet Bity langt ute på landet i Chirac-høyborgen Corrèze.

Franskmennene kjenner mest Chirac som en veltalende politiker og levemann. På det private plan har hans nærmeste mange hemmeligheter, og fransk presse har bare i beskjedent omfang avslørt det.

Kvinnenes venn

Selv avskyr Chirac å snakke om sitt privatliv. Presidenten prater for eksempel svært sjelden om sin eldste datter, Laurence, født i 1958. Som ung ble datteren rammet av meningitt, som utviklet seg til mental anoreksi. Ifølge ukemagasinet L'Express førte sykdommen til et drama i 1990 da Laurence sprang ut fra leiligheten sin i fjerde etasje og ble hardt skadet.

Den yngste, Claude, født i 1962, følger derimot sin far som en skygge som hans personlige PR-agent. Claudes første ektemann, en politisk journalist, begikk selvmord. Utenfor ekteskap har hun siden sammen med judomesteren Thierry Rey skjenket Chirac barnebarnet Martin, yngste medlem av den mektige Chirac-familien.

Sjarmen har alltid gjort Chirac til en venn av kvinnene, men fransk presse har bare i korte glimt berettet om hans eskapader. Etter at historien om en ungdomskjæreste i USA ble kjent, har det gått mange rykter om forskjellige kvinnelige bekjentskaper.

For eksempel da Bernadette Chirac i 1998 hadde det travelt med å føre lokal valgkamp i Corrèze, løp ryktene i Paris om en affære mellom presidenten og Claudia Cardinale. Bernadette svarte på sin egen måte da hun ble møtt av et kobbel fotografer på en pressekonferanse.

«Hvorfor så mange pressefolk? Jeg er jo tross alt ikke Claudia Cardinale eller Gina Lollobrigida.»

«... alltid vendt hjem»

I boken «Conversations», som kom ut på forlaget Plon før valget i 2002, erkjente Bernadette at Jacques er litt av en skjørtejeger.

«Min mann har alltid vendt hjem til utgangspunktet. Under alle omstendigheter har jeg flere ganger advart ham om at Napoleon mistet alt den dagen han ga avkall på Joséphine.»

På et tidspunkt gikk det rykter om at Chirac hadde et hemmelig barn i Japan, men det ble avvist. For et par år siden ringte derimot en vietnamesisk adoptivdatter på døren i Elysée-palasset.

Anh Dao Traxel kalte Chirac for sin andre far og for en mann med et stort hjerte. Hun fortalte at da hun i 1979 var kommet alene til Frankrike sammen med andre båtflyktninger, dukket en høy mann opp og sa: «Gråt ikke, min kjære! Fra nå av skal du bo hos oss.»

Den gangen var Chirac borgermester i Paris, og Anh Dao Traxel bodde i en leilighet i rådhuset i to år.

JOVIAL OG GLAD I DAMER: Jacques Chirac er kjent som en matglad og jovial mann. Han er også svært glad i damer. ARKIVFOTO: FRANCOIS LENOIR, REUTERS