Tusenvis av mennesker var møtt opp for å se Tibets åndelige leder Dalai Lama og forbundskansler Angela Merkel (CDU), i et omstridt møte på kanslerkontoret i Berlin søndag. Noen fikk håndtrykk, andre måtte nøye seg med et foto eller et glimt av sitt nye idol; den 14. Dalai Lama.

Men fansen vil få flere muligheter; verdens best kjente buddhist kommer stadig oftere på stadig lengre Tysklands-besøk. Det er bare halvannen måned siden han besøkte landet sist.

Funnet hverandre

— Jeg fant knapt Tyskland på verdenskartet, det er jo så lite, så lite, skal Dalai Lama ha sagt til vertskapet i juli.

Men om buddhisten strevde med å finne Tyskland, så har tyskerne i høyeste grad funnet ham. Dalai Lamas bøker selger i hundretusentall, og da tusenvis av jublende fremmøtte i juli ønsket ham velkommen, var det hans fjerde Hamburg-besøk. Finalen ble «en personlig meningsutveksling» med Angela Merkel, de to siste årene kåret til Europas mektigste kvinne av magasinet Forbes.

Mektige Merkel vet nok hva hun gjør; i følge Berliner Morgenpost er Dalai Lama nå mer populær enn selveste Benedikt, den tyske paven: 44 prosent av tyskerne oppgir i en meningsmåling buddhisten som sitt forbilde, 42 prosent pave Benedikt XVI.

Rasende kinesere

I Beijing betraktes Dalai Lama som separatist, og kinesiske myndigheter prøvde i dagevis å presse Merkel til å avlyse møtet. Uten hell. Dette gjorde kineserne rasende: en konferanse i München med de to lands justisministere, samt et møte i New York mellom de to utenriksministerne ble sporenstreks avlyst.

Regjeringstalsmenn driver heftig diplomatisk brannslokking, men Merkel, som har fått kjeft for å være passiv i hjemlige politiske spørsmål, prises for å ha trosset Beijings press. Søndag poserte hun villig med Dalai Lama og hans signaturgave, et hvitt silkesjal, og havnet dermed på forsiden av alle de store tyske avisene.

Gamle kjente

De to er gamle kjente fra Merkels tid som opposisjonsleder. Merkel besøkte for noen uker siden Kina, også da kom hun flere ganger med kritikk mot Kina for deres brudd på menneskerettighetene. På kinesiske nettsider kalles hun nå «heks», men av den karismatiske nobelprisvinneren får hun ros: - Jeg er lykkelig over å se at hun opprettholder gamle vennskap. Hun er en kvinne med prinsipper, sa Dalai Lama.

GAMLE VENNER: Dalai Lama på besøk hos Angela Merkel. FOTO: MARKUS SCHREIBER, REUTERS
POOL