Beijing: En kinesisk embetsmann skrev om sine sex-opplevelser med elskerinner og om å bli bestukket. Nå risikerer han ti års fengsel. Men på internett er han en helt.

Det lyder som en kriminalroman, der hovedpersonen slår seg løs med masse sprit, tilfeldige elskerinner og svarte penger under bordet.

Men det er ikke fiksjon, det er knallhard virkelighet for en kinesisk embetsmann som omhyggelig noterte sine eskapader i en elektronisk dagbok på pc-en.

Minst seks affærer

Den dekker perioden 1. januar 2007 til 10. juni 2008, og her har mannen, Han Feng (53), minst seks forskjellige affærer. Den ene ender med abort, da elskerinnen ble gravid.

Han noterer også hvordan han går i 185 forretningsmiddager og drikker altfor mye og hvordan han mottar bestikkelse.

Han var salgsdirektør for et tobakksfirma i delstaten Guangxi sørøst i Kina. De statseide tobakksfirmaene administrerer både salg og skatteinnkreving på det lukrative tobakksmarkedet.

Ifølge dagboken beløper bestikkelsene seg til 250.000 kroner. Men påtalemyndigheten har regnet seg frem til et annet resultat: Han blir nå beskyldt for å ha fått over 400.000 kroner samt en leilighet til nesten 300.000 kroner.

Hvis tiltalen holder, risikerer han ti års fengsel.

Hevnaksjon?

Embetsmannen nekter seg skyldig. Han påstår at noen har hacket hans PC og skrevet om dagboken for å sette ham i miskreditt.

Det er ikke klart hvordan dagboken ble lagt ut på internett i slutten av februar. Kanskje er det en hevnaksjon fra en rasende ektemann til en av elskerinnene. Kanskje er det en rival på arbeidsplassen.

Dagboken er meget nøyaktig. Den inneholder blant annet fullt navn på de seks kvinnene han hadde forhold til i perioden.

En av dem er «Xiao Tan», som han malende beskriver de 18 nettene han tilbrakte sammen med, fra hun på eget initiativ kys-set Han Feng første gang 20. august 2007 og til en abort 4. mars 2008.

Hun er bare alt for vill! Leide et rom i Guoda. Hun tok et bad, hoppet til køys og gikk rett på sak med voldsom energi

Fra Han Fengs dagbok

Nøyaktige beskrivelser

Blant beskrivelsene er en der kvinnen insisterer på å «hygge seg» med Han Feng to dager før hun skulle gifte seg.

«Hun er bare alt for vill! Leide et rom i Guoda. Hun tok et bad, hoppet til køys og gikk rett på sak med voldsom energi», lyder et dagbokutdrag ifølge avisen New Express i Guangzhou.

«Vi snakket litt. Og så gjorde vi det igjen midt på natten. Hun kom igjen. Så sov vi litt. Om morgenen gjorde vi det igjen. Denne gang kom hun ikke».

Notatene er like nøyaktige når det handler om bestikkelse. Et sted forteller dagboken for eksempel:

«Søndag 16. september (24-31 grader, sol). Wang Shucheng bød på lunsj på Guijing Hotel. Han ga meg to flasker Moutai (berømt kinesisk brennevin, red.) og 45.000 kroner i kontanter. Jeg satte 28.000 i banken og tok ned 17.000 hjem».

Dagboken beskriver også hvordan mannen kjøper dataspill til sin sønn, går i butikker med konen og sitter hjemme og ser Formel 1 på TV.

Han holder styr på utgiftene: 7000 kroner for en PC til sønnen, 590 kroner for en mobiltelefon til faren. Hans kone får en billig, innsmuglet mobiltelefon.

Helt på internett

Det er omtalt omkring 80 mennesker i dagboken, og de lever nesten alle et dobbeltliv liksom dagbokskribenten.

En omtalt statsadvokat jobber overtid i helgene – ikke for å rydde i sakspapirene, men fordi han da kan være sammen med elskerinnen.

Og en høytstående navngitt partileder belærer partimedlemmene om hvordan de skal arbeide utrettelig for partiets beste. Men mannen er spillegal, han «spiller hele natten lang og er aldri på kontoret om formiddagen», heter det i dagboken.

Den har vakt stor oppsikt på internett. Men pussig nok har den skaffet Han Feng bred sympati.

«Han er et får i en ulveflokk. Hva hjelper det å drepe fåret?», spør en webskribent.

Han Feng er bestemt ikke den verste embetsmannen i Kina. Man kan til og med si at han er en av de bedre.

Politisk kommentator på nettet

En annen skriver:

«Dagboken er fantastisk. Den skildrer svært levende og mye bedre enn bøker og avisartikler hvordan en typisk kinesisk em-betsmann lever, hvordan maktapparatet fungerer, og hvordan forholdet er mellom menn og kvinner i en provinsby».

Flere nettskribenter legger vekt på at Han Feng det meste av tiden er en god familie-far, at han er ærlig i sine notater, og at andre embetsmenn er mye verre.

«Så lenge det ikke er alt for voldsomt, vil de fleste mennesker misbruke sin makt for personlig vinnings skyld», skriver en blog-ger, mens en annen legger til:

«Han utgjør en minimal trussel mot nasjonen og borgerne. Jeg vil anbefale at vi ikke fordømmer ham og hans kvinner. De er bare små brikker i et større og mer ondartet spill».

Hos en blogger har 215.694 webbrukere deltatt i en meningsmåling om mannen. 96 prosent mener han er «en god embets-mann», som må fortsette i sin stilling.

«Han Feng er bestemt ikke den verste embetsmannen i Kina», skriver en politisk kommentator på nettet.

«Man kan til og med si at han er en av de bedre. Og det er kanskje det verste ved hele historien».

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

SEXHISTORIE: Han Feng (til v.) og elskerinnen Tan Shanfang.