Ved daggry startet annen verdenskrig. Klokken 04.45 lot den tyske krysseren «Schleswig-Holstein» sine kanoner sende et kuleregn mot det polske fortet utenfor byen Gdansk.

I samme minutt kjørte de første tyske styrkene inn over den polske grensen i vest, nord og sør.

To dager senere erklærte Storbritannia og Frankrike krig mot Tyskland.

Øyenvitne

Ignacy Skowron (94), den gang korporal, sto på nattevakt og speidet i sin kikkert, først mot høyre, så venstre og så mot den tyske krysseren som hadde ankret opp i bukten utenfor Westerplatte. – Plutselig så jeg et rødt lys, så hørte jeg et smell og den første kanonkulen traff porten, har Skowron nå fortalt til BBC.

– Jeg grep et maskingevær og begynte å skyte tilbake, forteller Skowron. – Så kom krysseren helt inn i kanalen og overøste oss med bomber.

Holdt stand

182 mann på det polske fortet holdt stand i syv dager mot angrepet fra blant annet krysseren "Schleswig-Holstein" (bildet) – til tyskernes store sjokk. Til slutt tok de i bruk flammekastere for å få polakkene til å gi opp. Den tyske kommandanten, general Friedrich Eberhardt, sa senere til den polske kommandanten at han hadde soldater som kunne bekjempe hele verden ...

Mellom 200 og 400 tyske soldater falt i kampene om det polske fortet, 15–20 polakker.

Mens polakkene på fortet på Westerplatte kjempet så heroisk inntok tyske styrker store deler av Polen, så kom krigserklæringen fra Paris og London og sovjetiske styrker invaderte Polen fra øst.

Dermed var annen verdenskrig i gang.

Spillet om Polen – «Bak lukkede dører» – er temaet i en BBC-dokumentar som for tiden sendes på NRK torsdagskveldene.