Det irakiske handelsdepartementet opplyste søndag til Reuters at alle kontrakter med Norge og Danmark er frosset i protest mot tegningene av profeten Muhammed.

– DNOs viktigste avtale om selve leteboringen er inngått med de regionale myndighetene i Nord-Irak. Avtalen med regjeringen er en samarbeidsavtale som blant annet innebærer at DNO skal bistå i utviklingen av irakisk oljeindustri, sier Eide til NTB.

En talsmann for Iraks samferdselsdepartement har imidlertid opplyst at også avtaler som innebærer hjelp til gjenoppbygging av Irak, er frosset. Irakerne ønsker heller ikke å motta økonomisk støtte fra Norge og Danmark på grunn av tegningene.

Nordmenn på stedet

Eide sier at de som arbeider med leteboringen, er kjent med diskusjonen som har oppstått rundt tegningene. Han bekrefter at nordmenn jevnlig er til stede på feltet i nærheten av Kirkuk, men sier at selskapets policy er å ikke gi opplysninger om når de reiser til eller fra.

– Så langt har vi ikke mottatt direkte alarmerende meldinger fra området, og vi vet ikke noe mer enn andre om myndighetenes reaksjoner på disse tegningene. Straks vi får informasjon som er relevant for aksjonærene, vil det bli sendt melding til Oslo Børs. Slik informasjon har vi foreløpig ikke fått. Det som gjelder, er derfor vår orientering til Børsen den 11. januar etter at avtalen om leteboring var blitt trukket i tvil av TV 2 Nettavisen, sier Eide.

Han understreker at samarbeidsavtalen mellom DNO og den irakiske regjeringen kom i stand etter initiativ fra irakisk side.

– Når det gjelder leteboringen, forholder vi oss løpende til situasjonen, sier Eide.

Børsrakett

Da DNO startet leteboringen 22. november i fjor, steg aksjeverdien i selskapet betydelig.

Lille julaften kom så meldingen om et større oljefunn, og dermed tok aksjen fullstendig av. Enkelte dager ble det handlet DNO-aksjer for over 3 milliarder kroner, og kursen bare steg og steg.

I januar hadde imidlertid TV 2 Nettavisen intervjuer med talsmenn for sentralregjeringen som trakk i tvil den juridiske gyldigheten av avtalen med de regionale myndighetene.

DNO ga deretter en omfattende redegjørelse i en børsmelding, men klarte ikke å hindre at selskapet måtte notere en nedgang på 7,5 prosent i januar, samtidig som Statoil og Hydro steg med 18 prosent.

Det Norske Oljeselskap har også betydelige interesser i Yemen.