KENT OLSEN

Café Moskva var i DDR-tiden en restaurant på Karl-Marx-Allee i Øst-Berlin med — etter sosialistisk målestokk - finere gastronomi.

Ved gjenforeningen ble restauranten -som de fleste av DDR's aktiviteter - forsømt, forfalt, forkastet. I flere år lå den øde med diverse skader og knuste ruter, inntil byens jetsett gjenoppdaget stedet.

Nå har en ung mann med et navn, som er kjent i Berlin, Nicolas Berggruen, kjøpt cafeen med ønske om å gjøre bygningen til et partysted for de bedre stilte, å skape et nytt, kapitalistisk kultsted av et gammelt, sosialistisk kultsted.

Kjærlighet til Berlin

Nicolas Berggruen er sønn av den kjente kunstsamler og kunstmesen Heinz Berggruen. Han deler sin fars kjærlighet til Berlin, og det er en av grunnene til at han kjøper «arkitektoniske praktstykker», som en av hans venner uttrykker det.

Café Moskva ble bygget i årene 1961-1964. 60 arkitekter, ingeniører og designere skal ha bidratt til å gjennomføre en idé fra arkitekten Josef Kaiser - en restaurant i to etasjer med plass til 600 gjester.

Rommene er lyse med store vinduer, og det er høyt under taket. I bakgården er det springvann. I DDR-tiden hadde restauranten 160 ansatte.

Bygningen av stål og glass er en del av flere bygninger med moderne, sosialistisk arkitektur, blant annet kinoen «International» på motsatt side av gaten, samt boligkvarteret hvor filmen «Good-bye Lenin» ble spilt inn.

Ved inngangen til Café Moskva er ytterveggen prydet med en stor mosaikk typisk for sosialistisk kunst.

Ved åpningen av restauranten, hvis navn er skrevet på russisk: «Mockba», sjenket den sovjetiske ambassaden i Øst-Berlin en tro modell av Sputnik, som var den første satellitten som ble sendt i bane rundt Jorden i 1957. Den står fortsatt på taket.

Konsert og klubblokale

I mer en 20 år var «Mockba» et populært møtested med god mat. Etter gjenforeningen sto den fredede bygningen imidlertid tom i flere år. På slutten av 90-tallet tiltrakk bygningens enestående arkitektur fotografer, kunstnere og moteskapere. Baren i kjelleren ble et klubblokale for kjente DJ-er, og hvor internationale stjerner som Robbie Williams av og til dukket opp.

Lokalene er blitt brukt som filmsett, og sportsartikkelprodusenten Puma presenterte sine kolleksjoner her. Under verdensmesterskapet i fotball sist sommer ble «Mockba» til et kultsted for fotballfans.

Nå vil Nicolas Berggruen Holding GmbH nok en gang endre status for Café Moskva. Selskapet, opprettet i 1986, ønsker å bringe det fremtidige partysted tilbake til sitt originale utseende fra 60-årene.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

Kent Olsen
Kent Olsen