CHRISTINA PLETTEN

ØRJAN DEISZ (foto)

— Astronomene friker ut og sitter oppe hele natten når det er måneformørkelse og slikt. Dette er vår gang til å frike litt ut, sier Carina Ekornes (29). Hun er student på Sammenliknende Politikk og har sammen med rundt 40 kolleger benket seg til på instituttet med øl og chips for å kose seg med presidentvalget i USA utover natten.

Det er vanskelig å oppdrive en Bush-supporter blant dem.

— Økonomien er nok viktig for mange amerikanere i dette valget. Men jeg tror også mange amerikanerne stemmer på person - hvem de syntes er kul. Det er vanskelig for oss å forstå de som stemmer på Bush, sier Arild Een (24). Han har holdt en knapp på Kerry.

— Og 200 kroner, legger han til.

— Jeg håper du har rett men jeg tror ikke det. Dette er første gang på mange år at USA har valg mens de er i krig. Da vil de ikke skifte leder, synser venninnen Carina Ekornes (20).

— Vil du ha peanøtter?

Lateste president

Studentene setter ivrig i gang med en presidentquiz, der de svarer på spørsmål som «hvem var USAs lateste president» (Taft? Han var i alle fall fryktelig tjukk, foreslår en). Premie er Heinz tomatsuppe. Akademikerhumor på sitt fineste.

Professor Stein Kuhnle og jussprofessor Johan Giertsen, som har krasjet valgvaken «fordi jeg er så glad i tall», holder sine knapper på Kerry.

— Bush vinner stemmeflertallet, men Kerry vinner på valgmenn, sier Giertsen, og Kuhnle er enig.

Kuhnle håper at den voldsomme oppmerksomheten for USA-valget vil øke interessen for amerikansk politikk også blant samfunnsvitere.

— Vi trenger mer ekspertise på amerikansk politikk. Vi har hatt en tendens til å orientere oss mot våre «fiender». Men det er viktig for oss å forstå det amerikanske systemet, sier professoren.

SPENNING OG TOMATSUPPE. Sampolstudenter Carina Ekornes og Vidar Jortveit fordyper seg i presidentquiz mens de venter på valgresultatet i natt. Vinneren fikk Heinz tomatsuppe, til ære for Kery's kone Theresa Heinz Kerry.