Raúl Castro (76) overtar som president etter storebror Fidel Castro (81), som har hatt embetet i 49 år. Den nyvalgte presidenten nikket og smilte da nasjonalforsamlingen ga applaus til sin nyvalgte leder søndag.

I sin første tale som president sa Raúl Castro at han vil bite seg merke i det han kaller fornærmende uttalelser og åpenlys innblanding fra USA, som senest søndag tok til orde for demokratiske reformer på Cuba. Samtidig gjorde han det klart at Fidel er «uerstattelig» som leder.

– Det finnes bare en leder for den cubanske revolusjonen. Fidel er Fidel, og det er vi alle klar over. Folket vil videreføre prosjektet hans, sa han.

Raúl har vært fungerende president siden Fidel trakk seg tilbake på grunn av sykdom i juli 2006. Det er ventet at den nye presidenten vil gjennomføre forsiktige økonomiske reformer på Cuba.

Reformer

Men noe oppgjør med Fidels styre er neppe i vente. Nasjonalforsamlingen godkjente et forslag fra Raúl Castro om at Fidel skal konsulteres i forbindelse med alle store avgjørelser.

– Jeg er sikker på at jeg speiler folkemeningen når jeg ber forsamlingen om å tillate at jeg fortsetter å konsultere Fidel i spørsmål som er spesielt viktige for landets framtid, spesielt med tanke på spørsmål om forsvaret, utenrikspolitikken og den samfunnsøkonomiske utviklingen, sa Raúl Castro til nasjonalforsamlingen.

Samtidig ble den mer ytterliggående partifellen Jose Ramon Machado Ventura (77) overraskende valgt som første visepresident. Han blir dermed nummer to i den politiske ledelsen på Cuba, og valget blir tolket som et signal om at den politiske ledelsen på Cuba i det store og hele ønsker å holde stø kurs.

I tillegg til Machado valgte nasjonalforsamlingen fem visepresidenter: Carlos Lage, Juan Almeida Bosque, Abeldardo Colomoe Iberra, Esteban Lazo Hernandes og Julio Casas Regueiro.

Reaksjoner

Venezuelas president Hugo Chávez, som har vært en av Fidel Castros viktigste støttespillere de siste årene, var raskt ute med å gratulere Cubas nye president.

Sveriges utenriksminister var mer pessimistisk i sin kommentar til det cubanske presidentvalget. «Så har 81-årige Fidel Castro blitt erstattet som president på Cuba av sin 76-årige bror Raúl. Slik fungerer aldrende diktaturer,» skrev han i sin blogg søndag, ifølge nyhetsbyrået TT.

Kort tid før presidentvalget sa USAs utenriksminister Condoleezza Rice at Cuba nå bør gjennomføre fredelige reformer for å skape demokrati i landet.

Skribent

Fidels kunngjøring om at han ikke ville gjenvelges som president, kom sist tirsdag. Han sa at sykdommen hadde tappet ham for krefter, og at han ikke følte seg sterk nok til å lede landet videre.

Men Fidel gjorde det likevel klart at han vil fortsette å skrive artikler. Senest fredag skrev han lederen til kommunistpartiets avis, og han avviste på det sterkeste at Cuba vil endre kurs nå som han går av som president.

– Slutten på en æra er ikke det samme som begynnelsen på et uholdbart system, skrev Fidel, som nå fortsetter som leder i Kommunistpartiet og medlem av den cubanske nasjonalforsamlingen.

Hva synes du om den nye presidenten på Cuba? Si din mening under!

ENRIQUE DE LA OSA