Bonden Rafael Izquierdo krever å få tilbake foreldreretten over datteren som han lot sin tidligere kjæreste ta med seg da hun fikk visum til USA.

Da saken begynte mandag kritiserte dommer Jeri Cohen advokaten til Floridas barnevernsmyndigheter for å påstå at den lille jenta ville bli skadd for livet om hun returneres til faren på Cuba.

Advokaten, Rebecca Kapusta, sa at jenta burde få bli hos den velstående tidligere baseballagenten Joe Cubas og hans familie, og at de burde få lov å adoptere henne.

– Våre eksperter har fortalt faren at å flytte på en så ung jente ville gjøre ubotelig skade som hun aldri ville komme over, sa Kapusta.

Dommer beskylder

Men en frustrert dommer Cohen beskyldte Kapusta for å antyde at det ligger an til å mishandling om en far, eller en mor, ber om å få barnet sitt tilbake fra et fosterhjem. Hun la til at både hun og advokaten vet at det fiendtlige forholdet mellom USA og Cuba ligger bak saken.

Floridas barnevern mener at Izquierdo forlot sin datter ved å la henne reise til USA, at han ikke har sendt bidrag og at han ikke har sendt henne bursdagskort.

Men Izquierdos advokat, Ira Kurzban, svarte at han lot kjæresten Elena Pérez ta henne med til USA fordi han ville at jenta skulle få et bedre liv, og at han ikke kunne forutse at Pérez ville forsøke å begå selvmord. Pérez hadde fått visum til USA på lovlig vis.

Han viste videre til at det ville være umulig for faren å sende penger fra Cuba, og at Izquierdo ikke straks kom til Miami for å få henne tilbake fordi det tok mange måneder å få visum til USA.

Reagerte straks

Straks Izquierdo fikk vite at kjæresten var fratatt foreldreretten etter selvmordsforsøket, skaffet han seg advokat og innledet arbeidet for å få datteren tilbake. Han sier han vil ta henne med seg til hjemmet i landsbyen Cabaiguan, der han bor med sine foreldre, sin kone og en datter.

Men Elián-saken henger over den nyeste saken som en skygge. Dommeren som først bestemte at jenta skulle settes i et fosterhjem, var advokat for Eliáns familie i Miami, og Cubas var blant eksilcubanerne som besøkte Elián og arbeidet for at han skulle bli i Miami.

Elián González var fem år gammel da han ble funnet på havet etter at moren druknet etter at båten deres sank mens de forsøkte å flykte til USA. Etter en bitter kamp mellom faren og morens familie i Miami ble han omsider returnert til Cuba etter at væpnet amerikansk politi hentet ham med makt.