I en tale som ble sendt på cubansk TV søndag kveld, refset Castro amerikanske farmasøytiske firmaer for å prøve å beskytte sine patenter.

Han ga sin støtte til Sør-Afrika og Brasil, som produserer billige versjoner av medisinene i cocktailen som brukes til å bekjempe aids, og kunngjorde at Cuba gjør det samme.

Han spesifiserte ikke hvilke av medisinene Cuba framstiller, men varslet at Cuba også kan komme til å produsere andre amerikanske medisiner til eksport.

Castro forsvarte krenkelsen av patentrettighetene med å vise til at USA gjør det samme når det gjelder det cubanske rom-merket Havana Club.

— Hvem tør protestere? Jeg skulle gjerne høre en protest fra dem som stjal Havana Club, som er cubansk, sa han og varslet at cubanske brennerier i nær framtid vil begynne produksjonen av en rom de vil kalle Bacardi.

En amerikansk domstol ga i 1999 Bacardi-fabrikken på Bermuda, som eies av eksilcubanere, rett til å bruke merkenavnet Havana Club, fordi brenneriene ble nasjonalisert etter revolusjonen i 1959.

Havana Club er internasjonalt anerkjent som et cubansk merke, og det selges over hele verden i konkurranse med Bacardi av et cubansk statlig selskap i samarbeid med franske Pernod Ricard.

Bacardis eiere er viktige bidragsytere til den eksilcubanske bevegelsen mot Cuba, og støtter den amerikanske embargoen mot øya.

(NTB)