ANNE ÅNSTAD, NTB Washington

George W. Bush ble president etter et av de mest tvilsomme valgene i USAs historie, og det har derfor vært knyttet ekstra stor spenning til hvordan han ville klare seg den første uken i møtet med demokrater som føler seg snytt for seieren.

Men Bush får ros for å ha gjennomført en av de mest knirkefrie overganger mellom to presidenter. Bush-stabens detaljerte planlegging av hver eneste dag før og etter Bush ble tatt i ed, er forklaringen.

Det var derfor nøye planlagt at Bush skulle satse på hjemlig politikk de første dagene med en relativt ukontroversiell utdanningspakke allerede andre arbeidsdag, og invitasjon til samarbeid om den langt mer kontroversielle skattepakken.

Det har vært få virkelig store konfrontasjoner mellom presidenten og opposisjonen, selv om hans utspill på hans aller første arbeidsdag, om å kutte offentlig støtte til internasjonale organisasjoner som driver med familieplanlegging og abortrådgivning, ble møtt med sterke protester både innenlands og utenlands. De mange abortmotstanderne i hans parti, gledet seg tilsvarende. Til uka tar han fatt på arbeidet med å i større grad involvere trossamfunn i oppgaver som det offentlige før har tatt seg av.

Bush største seier denne uken var sentralbanksjef Alan Greenspans støtte torsdag til store skattelettelser, som har vært Bush sin signatursak under valgkampen. Demokratene kom med sterkt kritikk av Greenspan etter hans tale om økonomien, og i alle fall i de kretser er hans stjerne dalende.

Bush sitt største nederlag så langt har vært at det tar så lang tid å få godkjent hans påtenkte justisminister John Ashcroft.