Punta Arenas (NTB-AFP-DPA): 77 av de 154 som var om bord på cruiseskipet MV Explorer, var med det chilenske militærflyet på den to og en halv time lange flygingen fra den chilenske Eduardo Frei-basen der de hadde tilbrakt natten, opplyser Reinaldo Neuling som er talsmann for det chilenske luftforsvaret.

Hercules-flyet skulle returnere til basen på King George’s Island i Antarktis for å hente resten av passasjerene, men på grunn av dårlig vær kan returen bli forsinket til søndag.

Forlovet i livbåten

Et dansk par som var med forlovet seg mens de satt i livbåten, melder Ritzau. De var i den første gruppa som kom til Punta Arenas.

– Jeg har det vidunderlig, og jeg er veldig glad for å være i live. Alle var redd for å dø, tror jeg, sa Jan Henkel som var sammen med sin nyforlovede Mette Larsen. De drar nok til et varmere sted på bryllupsreisen, sa han.

Forlovelsesseansen i livbåten ble fulgt av flere av de andre passasjerene.

– Han hadde planlagt å be om sin kjærestes hånd samme kveld, og han hadde ringen med seg og fridde til henne i livbåten. Hun sa ja, og de planlegger å legge bryllupsreisen til et varmt og solrikt sted, forteller den britiske passasjeren Gillian Plants til BBC.

Hjem eller nytt cruise

Selskapet som eier skipet, GAP Adventures i Canada, opplyste at de blir innlosjert på hoteller i Punta Arenas. Selskapet er i gang med å ordne hjemreisen for alle de 100 passasjerene via Buenos Aires, men tilbyr dem også et nytt cruise om de skulle ønske det.

Dårlig vær forsinket avreisen fra Antarktis, men lørdag kveld hadde vinden løyet og sikten blitt tilstrekkelig bra til at et det chilenske militærflyet kunne lande på King George’s Island i Sørishavet.

Det var her de 100 cruisepassasjerene og mannskapet på 54 fra MV Explorer var blitt satt i land etter å ha blitt berget fra det synkende skipet av hurtigruta MS Nordnorge fredag.

Flere av cruisepassasjerene var fortsatt iført redningsdrakter eller chilenske militærklær da de kom til Punta Arenas. Da hadde de tilbrakt en natt på en chilensk forskningsbase på King George’s Island, der de fikk mat og varme klær. All bagasjen gikk ned med skipet.

Lettet

– Jeg er så lettet og glad for at alle kom seg uskadd fra skipet, for dette kunne ha blitt en stor tragedie, sier Eli Charne (38) fra California med skjelvende stemme.

– Det er helt klart deilig å være på vei hjem nå, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Charne og de øvrige 153 som var om bord i Explorer, gikk i livbåtene da skipet sprang lekk etter å ha truffet hard is, og begynte å synke. Etter seks kalde timer i livbåtene ble de plukket opp av MS Nordnorge, som var første skip som kom fram til havaristen. Explorer fikk raskt slagside, og sank etter 20 timer.

– Men alle passasjerene har det bra, og enkelte av dem har vært i kontakt med familiene sine via internett, ifølge en chilensk militærtalsmannen.

MV Explorer hadde passasjerer fra 13 nasjoner om bord, de fleste var briter, amerikanere og nederlendere. Ingen nordmenn var med på turen.

HO