— Se, sier Robin Cook, og peker høyt opp på et kart på en vegg i et kontor i Brussel.

— Se så lite Nordpolen ser ut på dette kartet.

— Du peker på Svalbard, Spitsbergen, norsk område. Nordpolen er lenger oppe, forklarer vi.

— Er det? Her er Skottland, der jeg kommer fra, sier Cook og peker litt lenger ned.

— Men nå må jeg virkelig løpe.

Ikke bekymret

Den tidligere britiske utenriksministeren er nå parlamentarisk leder for Labour i Underhuset. Cook er dessuten president for Det europeiske sosialistpartiet (PES), der også Arbeiderpartiet er medlem.

Sistnevnte verv har skotten hatt lite glede av. I land etter land ryker Cooks politiske venner ut av regjeringskontorene: Portugal, Danmark, Italia, Norge, Østerrike, Frankrike og Nederland har alle fått regjeringer fra høyresiden, i flere tilfeller med partiet fra «ytre høyre» på vippen. I land som Irland, Italia og Spania har høyresiden regjert lenge.

I høst ligger Tysklands Gerhard Schröder an til å ryke. Göran Persson i Sverige har også et usikkert møte med velgerne foran seg i år.

Bergens Tidende møter Robin Cook i Europaparlamentet - der sosialistene også har mistet lederposisjonen etter de siste EU-valgene. Når vi spør Labour-toppen om den ugreie trenden, blir han gretten.

— I Storbritannia gjør vi det veldig bra, takk som spør! Også i Ungarn og Polen har vi gjort sterke valg nylig. Vi er fortsatt i regjering i Sverige og Tyskland. Bildet er ikke så dårlig som du vil ha det til, sier Cook.

Etter et lite ordskifte medgir han at tidene har vært bedre. Men han er overhodet ikke bekymret.

«Farlige partier»

— Det fine med pendelsvingninger er at de slår tilbake igjen, sier Cook.

Han avviser at tidens politiske trender er en reaksjon mot globaliseringen. Derimot mener han den europeiske føderaliseringsprosessen kan gi en viss forklaring.

— EU kan ikke være annet enn et uttrykk for folks behov. Som produsent av velstand har EU vært en stor suksess. Men vi kan ikke samle alt i Brussel. Balansen mellom nasjonalstatene og Unionen må være rett, sier Robin Cook.

— Har venstresiden noe ansvar for at «ytre høyre» har fremgang i mange land?

— Hvis folk har lyst til å stemme på fascistiske partier, er det lite vi kan gjøre i å hindre dem. Partiene på ytre høyre er farlige og har en urealistisk politikk. Folk forstår det etter hvert, sier Robin Cook.

— Kan Le Pen, Haider og de andre ha overtatt venstresidens gamle evne til å lytte til vanlige folks bekymringer?

— Det tror jeg ingenting på. Jeg tror folk i bunn og grunn setter pris på venstresidens vilje til å gjøre noe med verdens problemer. Svingningene vi ser nå er midlertidige, sier Cook, og avslutter intervjuet før avtalt tid - for å ta en titt på atlaset.

Les mer om trendene i europeisk politikk i BTs papirutgave i dag.

ADVARER: Robin Cook mener folk etter hvert vil forstå at partiene på ytre høyre er farlige og har en urealistisk politikk.
Foto: Juha Roininen