To Concorde-fly har fullført turer fra "Charles de Gaulle" i Paris og Heathrow i London til "JFK" i New York.

Den kommersielle trafikken med flyet er dermed i gang igjen etter fjorårets ulykke.

Det første flyet fra Paris hadde med seg 92 passasjerer og landet i New York klokken 14.20, etter en flytur på om lag fire timer. Flyet fra London landet en drøy halvtime senere.

Den britiske statsministeren Tony Blair vil demonstrere sin tiltro til Concorde, og tar flyet til Washington senere onsdag. Der skal han møte president George Bush.

Hele Concorde-flåten ble satt på bakken etter ulykken nær Charles De Gaulle-flyplassen i juli i fjor. 113 mennesker døde.

Flyene har fått sterkere dekk og bensintanker. De nye dekkene skader resten av flyet mindre enn tidligere dersom de skulle eksplodere, hevder produsenten Michelin. Etterforskerne tror ulykken i fjor skjedde etter at en metalldel på rullebanen punkterte et av flyets dekk. Dekket sendte gummideler mot en bensintank som fikk hull og eksploderte.

De nye dekkene skal kunne operere i Concordes take-off hastighet på 400 kilometer i timen, selv hvis de har mistet 40 prosent av lufttrykket. Dekkene har blitt testet på en Air France Concorde og var fullt funksjonelle etter å ha kjørt over et knivblad på 30 centimeter, sier Michelin. Flyet takset, tok av og landet etter kuttet.

Sikkerhetsekspertene har også forsterket flyets bensintanker med kevlar. Materialet brukes blant annet til skuddsikre vester.

Utbedringen av flåten har kostet omlag 220 millioner kroner.

(ORIGO)

FLYR IGJEN: Mens resten av flybransjen er i ferd med å krasjlande, er Concorde-flyene igjen på vingene.