New York: For to år siden ble han beskyldt for å være rasist og koste sin kone presidentstillingen. I dag er den tidligere presidenten USAs mest populære politiker.

Velkommen overalt

Det er dystre tider for demokratene. Partiet gå kan på et massivt, kanskje historisk nederlag i mellomvalget tirsdag. Det er ventet at republikanerne gjenvinner flertallet i Representantenes hus og vinner flere plasser i Senatet.

Men for en fremtredende demokrat har tidene nesten aldri vært bedre. For i takt med økning i arbeidsløsheten og president Obamas støtte i befolkning har dalt, er amerikanerne blitt gladere og gladere i Bill Clinton, den forrige demokratiske presidenten.

— Han er velkommen overalt i landet, sa den demokratiske guvernøren i Pennsylvania, Edward Rendell, etter nylig å ha tilbrakt en dag med Clinton.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rob Carr

FOLK ER GALE etter å treffe den tidligere presidenten, som her i Maryland.

En meningsmåling foretatt for NBC News og Wall Street Journal i slutten av september viste at den tidligere presidenten i dag er den klart mest populære politikeren i USA. 55 prosent av amerikanerne har et positivt inntrykk av den tidligere presidenten, mer enn dobbelt så mange som de 22 prosentene som ikke liker ham.

Det er betydelig bedre enn Obama, som har ca. like mange tilhengere og motstandere og langt, langt over noen republikaner.

Den mest populære republikaneren i undersøkelsen var Sarah Palin med 30 prosent, men hun var samtidig også den mest upopulære, hele 48 prosent synes ikke om den tidligere guvernøren og visepresidentkandidaten.

Nådde bunnen i 2008

Få ville ha spådd en slik utvikling for to år siden. Mange kritiserte Bill Clinton for konen Hillary Clintons nederlag i de demokratenes primærvalg , der den tidligere presidenten flere ganger mistet fatningen og blant annet ble beskyldt for å være rasist.

Også Obama bidro til oppfatningen av Clinton som en levning fra fortiden ved å hevde i et intervju at han hadde vært en mindre innflytelsesrik president enn Ronald Reagan.

«Ronald Reagan endret USAs kurs på en måte som verken Richard Nixon eller Bill Clinton gjorde» sa Obama den gang, en bemerkning som ifølge Clintons rådgivere gjorde ham rødglødende av raseri, og som det tok ham mer enn et år å komme over.

Men det var den gang. Siden har både Obama og demokratene fått en dose realpolitikk. Plutselig ser Clintons bedrifter slett ikke dårlige ut, og mange håper at Obama kan lære av hvordan Clinton taklet sitt valgnederlag i 1994, da demokratene mistet flertallet i Representantenes hus.

Den demokratiske guvernøren Jennifer Granholm tolker det slik: «Folk er nostalgiske etter Clintons måte å lede på».

— Han har erfaringen med å kunne regjere i kriser, også mens opposisjonen har flertallet, uttalte hun på en konferanse i New York.

Det er bare fordeler med Clinton – ingenting negativt

Edward Rendell, guvernør i Pennsylvania

Ropet på Clinton

Mens mange demokrater er redde for å bli sett sammen med president Obama for dermed å bli holdt ansvarlige for hans politiske initiativer, er det rop etter Bill Clinton overalt, og i de siste ukene har han reist USA rundt for å støtte pressede demokratiske kandidater.

— Det er bare fordeler med Clinton – ingenting negativt, sa guvernøren i Pennsylvania Edward Rendell. Før valgkampen er over vil den tidligere presidenten ha holdt mer enn hundre valgmøter.

Artikkelen fortsetter under bildet

John Raoux

I SKYGGEN: Bill Clinton reiser USA rundt for å hjelpe demokratiske kandidater. Og de stiller seg gjerne i skyggen av eks-presidenten, som Florida-demokraten Kendrick Meek.

Og det er tydeligvis ikke bare demokratiske politikere som er ville etter å bli sett sammen med Clinton.

Selv om det snart er ti år siden han gikk av som president, hadde 40 stats— og regjeringssjefer bedt om å få møte ham da FN holdt generalforsamling i New York i forrige måned.

Ukens største begivenhet var møtet som ble arrangert av Clintons veldedighetsfond , med alt fra filmstjerner som Jim Carrey, tidligere kolleger som Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair og næringsledere som Eric Schmidt, direktøren i Google.

Gode gamle Bill

TV-vert på Fox News, Sean Hannity

Nostalgiske republikanere

Selv mange av republikanerne som hatet Clinton da han var president og anla riksrettssak mot ham på grunn av hans affære med Monica Lewinsky , er blitt nostalgiske i forhold til gamle Bill.

Den republikanske senatoren Orin G. Hatch sa nylig at Bill Clinton vil «bli husket i historiebøkene som en bedre president enn den nåværende», og hans kollega, kongressmedlem Paul Ryan fra Wisconsin, sa direkte at han likte den tidligere presidenten.

Selv Sean Hannity, TV-vert på Fox News, som tidligere nedsablet Clinton, er begynt å omtale ham som «gode gamle Bill» i sitt program.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN