Det colombianske luftvåpenet bombet lørdag en geriljaleir sør i Colombia hvor det ble antatt at opprørslederen med tilnavnet Raul Reyes befant seg. Da bakkestyrker kom fram til stedet, ble de angrepet fra en leir som befant seg rett på andre siden av grensa mot Ecuador.

Etter at de colombianske soldatene angrep denne leiren, fant de Reyes drept, forteller Colombias forsvarsminister Juan Manuel Santos.

– Dette er det kraftigste slaget mot denne terrorgruppen til dags dato, sa Santos på en pressekonferanse lørdag.

Chavez advarer

Ecuadors president Rafael Correa varsler at landet vil komme med en formell protest mot militæroperasjonen på ecuadoriansk territorium.

Den venezuelanske presidenten Hugo Chávez reagerer kraftig på episoden, og advarer Colombia mot å sende soldater over grensa til Venezuela. Det vil i så fall kunne utløse krig, ifølge Chavez.

Presidenten hevder videre at hans colombianske kollega Alvaro Uribe er rammet av «krigslignende galskap».

Nestkommanderende

Raul Reyes, hvis egentlige navn var Luis Edgar Devia Silva, ble regnet som nestkommanderende i den venstreorienterte FARC-geriljaen. I angrepet som kostet ham livet, i nærheten av den colombianske byen Tetey, skal 17 andre opprørere også ha blitt drept.

Reyes var et av sju medlemmer i FARCs sekretariat, og drapet er ett av de største tapene for opprørsgruppen på flere år.

Gisler

Den colombianske FARC-geriljaen holder flere hundre gisler, blant annet den fransk-colombianske politikeren og tidligere presidentkandidaten Ingrid Betancourt. Frankrikes president Nicolas Sarkozy ba lørdag om at drapet på Reyes ikke må hindre bestrebelsene på å få satt Betancourt fri.

Hun skal være svært syk, og Sarkozy har sagt at han selv vil møte opp på grensen mellom Colombia og Venezuela for å hente henne, hvis hun blir sluppet fri.

FREDY BUILES
ELIANA APONTE
Reuters/Scanpix