George W. Bushs tidligere utenriksminister, Colin Powell, gir sin støtte til Barack Obama. Han gir dermed samtidig Republikanerne et kraftig slag under beltestedet.

Den tidligere generalen, som har tjent tre republikanske presidenter, valgte å svikte sin gamle venn McCain og støtte mannen som kan bli USAs første afroamerikanske president.

— Alle amerikanere, ikke bare afroamerikanere vil bli stolte hvis Obama vinner, sa Powell søndag.

Han kom med kunngjøringen under McCain på NBC-programmet «Meet the press». Der uttrykte han uro over at Det republikanske partiet har tatt en vending mot høyre. Samtidig sier han Obama har de rette lederegenskapene.

— Jeg tror han vil bli en president som kan skape endringer. Og det er grunnen til at jeg vil stemme på senator Barack Obama, sier Powell.

Powell var nasjonal sikkerhetsrådgiver under president Ronald Reagan på slutten av 1980-tallet, ble forsvarssjef under president George Bush i 1989 og var utenriksminister under president George W. Bush fra 2001 til 2005.

Styrker utenrikspolitikk

Støtten fra Powell styrker trolig Obamas utenriks- og sikkerhetspolitiske standpunkter i deler av opinionen. Motkandidat John McCain har tidligere forsøkt å gjøre mye ut av at Obama mangler sikkerhets- og utenrikspolitisk erfaring.

Powells ry ble betydelig svekket etter at han som utenriksminister presenterte en argumentasjon i FN for USAs invasjon av Irak som raskt viste seg å bygge på usannheter.

Powell sa søndag at han ikke var på jakt etter en stilling i en eventuell Obama-administrasjon, men utelukket det likevel ikke helt.

— Jeg har alltid sagt at om en president ber deg om å gjøre noe, må du vurdere det, sa Powell.

McCain sa søndag at han fortsatt venter å vinne presidentvalget 4. november.

— Vi er svært fornøyd med måten valgkampen utvikler seg på, sa McCain på TV-programmet Fox News Sunday.

— Jeg har deltatt i nok valgkamper, mine venner, til å føle entusiasme og drivkraft, og vi har det, sa den 72 år gamle republikanske senatoren.

Knapp ledelse

På en ny meningsmåling, gjennomført for nyhetsbyrået Reuters og TV-kanalen C-SPAN av meningsmålingsinstituttet Zogby, leder Barack Obama bare med 3 prosentpoeng.

Målingen ble offentliggjort søndag og viser at Obama har en oppslutning på 48 prosent blant folk som sannsynligvis vil stemme på valgdagen. Oppslutningen om McCain er på 45 prosent. Det er en nedgang på 1 prosentpoeng fra dagen før.

Ny innsamlingsrekord

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama samlet inn hele 150 millioner dollar til valgkampen sin i september.

Han knuste dermed rekorden fra august, som lød på 66 millioner dollar. Av de 3,1 millioner bidragsyterne, var 632.000 førstegangsgivere.

Obama har valgt å finansiere valgkampen sin selv, mens McCain også bruker skattebetalernes penger. Han har tilgang til et statlig fond, der beløpet er begrenset til 84 millioner dollar i perioden mellom Republikanernes landsmøte og valget 4. november.

ALESSIA PIERDOMENICO / SCANPIX