Dick Morris er republikaneren som ble hentet for å redde Bill Clintons politiske liv. I dag er han en av Hillary Clintons skarpeste kritikere.

Han tror McCain kan slå Clinton hvis de to står igjen som duellanter i presidentkampen.

— McCain bør forene partiet ved å utnevne (Mike) Huckabee til sin visepresidentkandidat. Deretter slå Hillary Clinton og spare nasjonen vår pinen ved hennes presidentskap, skriver Morris i bloggen sin.

Hemmelig rådgiver

Ved siden av å blogge leverer Morris artikler blant annet til New York Post.

Morris jobbet som meningsmåler og demografisk analytiker for republikanerne da ekteparet Clinton i all hemmelighet inviterte ham til å jobbe for seg i 1994.

Bakgrunnen var det elendige valgresultatet for Demokratene i mellomvalgåret, da partiet gikk på en stjernesmell og tapte kongressflertallet til republikanerne. Ekteparet Clinton i Det Hvite Hus fikk mye av skylden for tapet.

Høyrefløyen under ledelse av Newt Gingrich satte i gang et stormløp mot president Clintons liberale politikk. Alle midler ble tatt i bruk. Ikke minst fikk de gjenstartet etterforskningen av Whitewater, Clintons involvering i et lyssky eiendomsprosjekt i Arkansas. Etterforskningen ledet senere til Lewinsky-skandalen.

Republikaneren Morris ble engasjert av Clinton uten at andre i hans administrasjon fikk vite det. Utnevnelsen av Morris skapte oppstandelse i resten av staben da de til slutt fikk vite om hans rolle.

Pikant avskjed

Men suksess hadde han. Morris fikk mye av æren for Clintons oppsiktsvekkende come-back i 1996, da han sikret seg gjenvalg, den første demokraten som har klart det siden Franklin D. Roosevelt. En annen av Clintons rådgivere, George Stephanopoulos, har sagt at i løpet av ni måneder i 1995 hadde ingen andre større makt over president Bill Clinton enn Dick Morris.

Da Clinton seiret i 1996, hadde Morris allerede sluttet i jobben. En tabloidavis hadde omtalt Morris' forhold til en prostituert. Det kom senere frem at kvinnen hadde fått lov til å lytte på telefonsamtaler mellom Bill Clinton og Morris.

Clinton, som senere skulle vise at også han hadde et noe frilynt syn på utenomekteskapelige krumspring, priste Morris ved avgangen og kalte ham «en venn».

Men Morris har åpenbart ikke hatt et godt forhold til den tidligere førstedamen. Hillary Clintons bok «Living History» (2003) inspirerte Morris til å skrive boken «Rewriting History», hvor han fremstiller henne som en manipulerende, kald, ensporet, maktsyk person.

Han skal ha vitset om at han vil flytte fra USA om hun blir president. I hvert fall gjør han sitt akkurat nå for at han skal slippe å sende flyttemelding.

Les Dick Morris' blogg.

Wikipedia om Dick Morris

WILLIAM PHILPOTT / AP