MICHAEL ULVEMANWashington

Det skal et politisk mirakel til hvis USAs president Bill Clinton skal avslutte sitt presidentembete med en fredsløsning i Midtøsten.

I går ga palestinerne beskjed om at den amerikanske presidentens meklingsforslag ikke tar tilstrekkelig hensyn til deres krav.

– Vi kan ikke akseptere Clintons ideer som grunnlag for fremtidige forhandlinger eller en fremtidig løsning. Clinton tok ikke hensyn til Arafats forbehold og disse ideer gir ikke vårt folk deres legitime rettigheter, fastslo den palestinske forhandleren Ahmed Korei.

Ytterfløyer mobiliserer På begge sider av konflikten mobiliserer ytterfløyene motstand mot Bill Clintons utspill.

Det skjer samtidig med at Clintons fredsmekler Dennis Ross planlegger sin siste tur til området for å få avklart om det kan gjøres noe som helst fremskritt før Bill Clinton går av.

Ved store demonstrasjoner i Jerusalem i går kveld markerte den israelske høyrefløyen dens motstand mot å gi palestinerne kontrollen over de hellige muslimske steder på Tempelhøyden i den arabiske delen av den gamle byen. En kvart million israelere, mange av dem nybyggere fra Vestbredden, samlet seg i Jerusalem med krav om at regjeringen aldri må la palestinerne overta deler av byen.

President Bill Clintons siste fredsskisse tok til orde for at palestinerne skulle få kontroll over en del av Øst-Jerusalem og innflytelse over Tempelhøyden med Klippedomen og Al Aqsamoskeen.

Politiet antok at så mange som 250.000 mennesker deltok i demonstrasjonen, der deltakerne bar fakler, flagg og plakater. Jødiske folkesanger ga gjenlyd i de flombelyste gamle murene.

Frykten for at ekstremister på begge sider saboterer fredsprosessen med attentater er stigende. Sikkerhetseksperter frykter at jødiske nybyggere og fundamentalister planlegger bombeattentater mot moskeer eller andre hellige steder, som kan føre til en total israelsk-palestinsk krig.

Den tidligere sjefen for Israels sikkerhetstjeneste Shin Bet, Carmi Gillon, har i et brev til statsminister Ehud Barak advart om at et slikt angrep fra jødiske ekstremister «sannsynligvis vil føre til en total krig, som kan true Israels eksistens».

Selv Bill Clinton er i ferd med å gi opp håpet. I en tale til en jødisk organisasjon i New York erkjente han at en endelig fredsløsning ikke er realistisk i hans regjeringsperiode.

Bill Clinton fastslo at et delt Jerusalem under hans plan vil være hovedstad for både den nye staten Palestina og for Israel.

– Det som er arabisk, bør bli palestinsk. Hvorfor skulle Israel ønske å regjere over hundretusener av palestinere? Det som er jødisk, bør bli israelsk. Det vil skape et jødisk Jerusalem, som er større og mer levende enn på noe tidspunkt i historien, sa Bill Clinton.

Ingen detaljer Presidenten gikk ikke i detaljer om de delene av planen som vekker størst motstand. Mens israelerne avviser å gi palestinerne kontrollen over Tempelhøyden, vil palestinerne ikke akseptere at tre millioner palestinere i landflyktighet ikke sikres rett til å vende tilbake til Israel, som de forlot ved statens opprettelse i 1948. De får i utspillet rett til å vende tilbake til det nye Palestina eller så skal de motta bostøtte og kompensasjon, der de befinner seg i dag.

Bill Clinton sa at kravet om en massiv palestinsk innvandring til Israel «vil true selve fundamentet for nasjonen».

Presidenten lover partene at han inntil siste dag vil arbeide med å fjerne hindringene for fred.

Oppgaven for fredsmekleren Dennis Ross blir blant annet å få klarlagt om det kan oppnås enighet om et dokument, som fastlegger prinsippene for en langsiktig fredsløsning.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende