Klokken 05.00 i natt konstaterte amerikanske medier at Hillary Clinton ville vinne den viktige staten Ohio. Drøyt halvannen time senere kom meldingen om at hun også tok seieren i Texas.

Tidligere på kvelden vant hun Rhode Island, den første primærvalgseieren hennes siden supertirsdag 5. februar, for nøyaktig en måned siden.

Stjal kamprop — Takk, Ohio! Til alle dere som ikke gir opp: Denne er til dere, sa Clinton.

Plutselig snakket hun som den åpenbare presidentkandidaten for Demokratene:

— Ohio er en stat som vet hvordan de skal velge en president. Ingen kandidat har blitt president uten å vinne primærvalget i Ohio.

Tilhengerne ropte taktfast «yes, she will», stjålet og omskrevet fra Obama-leiren. Nok et tegn på at nå var plutselig Clinton i førersetet, selv om Obama fortsatt har vunnet flest delegater av de to.

— Dette landet reiser seg igjen, og det gjør også denne kampanjen, sa Clinton til sine tilhengere.

Obama ledet

Obamas tilhørere i San Antonio, Texas, var spakere. De måtte se på at han lenge ledet opptellingen i Texas. Klokken 04.45 i natt snek Clinton seg forbi, og hun beholdt ledelsen i Bushs hjemstat.

Obama vant Vermont, men det er en liten stat og liten trøst dersom han også skulle tape Texas.

– Beholder ledelsen

– Jeg mener Hillary så absolutt må fortsette kampen. Obamas fremgang er i ferd med bremses og det vil være dumt av henne ikke å fortsette, sier Larry Levine (50), en av Hillarys tilhengere på valgvaken, til NTB.

Clinton vant svært overbevisende i Ohio med 55 prosent 43 prosent, mens seieren i Texas var mer knepen, med 51 prosent mot 47.

Med de tre seirene tirsdag brøt hun Obamas seiersrekke på elleve strake siden supertirsdag.

Men trass i seieren konstaterte den amerikanske fjernsynsstasjonen ABC konstaterte i morgentimene at Obama fortsatt ledet kappløpet om å bli demokratenes presidentkandidat, etter å ha sikret seg 1.455 delegater i ryggen.

Clinton hadde 1.359 delegater, og begge var dermed langt unna de nødvendige 2.025 delegatene som må til for å bli utropt til vinner.

Obama gratulerte Clinton, men hevdet at med ledelsen i antall delegater er han fortsatt på vei til å vinne nominasjonen.

Valgthriller

Barack Obama og Hillary Clinton startet tirsdagens valgthriller med én seier hver. Obama vant klart i Vermont med nesten 60 prosent av stemmene, men Clinton slo tilbake og stanset Obamas lange seiersrekke i Rhode Island.

Obama vant i Vermont, etter å ha sikret seg klart flertall i alle velgergrupper, også blant hvite kvinner og eldre velgere som man på forhånd antok ville stemme på Clinton.

En viktig årsak til at så mange av disse stemmene gikk til Obama, er at Irak-krigen er en viktig sak for mange velgere i Vermont. Ifølge valgdagsmålingene sikret Obama seg støtte fra 60 prosent av de kvinnelige velgerne og velgere over 60 år i Vermont, mens to av tre menn og nesten to av tre hvite velgere stemte på ham.

– Skandaløse metoder

Clinton-kampanjen beskyldte tirsdag Obama-leiren for å ha brukt «skandaløse og udemokratiske» metoder under valget i Texas. Ifølge Clintons valgkampanje skal flere av hennes tilhengere ha blitt nektet å komme inn på nominasjonsmøter.

Obama-leiren tilbakeviser anklagene og kaller dem et latterlig forsøk på å minimalisere nominasjonsmøtenes betydning.

Fremmøte under valgene i de fire delstatene ligger an til å bli rekordhøyt, ifølge amerikanske medier.

Neste delstater ut for demokratene er Wyoming på lørdag, Mississippi neste onsdag, og ikke minst den viktige delstaten Pennsylvania 22. april.

Hva synes du om den amerikanske valgkampen? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

MATT SULLIVAN / REUTERS