— Inngrepet gikk veldig glatt, og presidenten kan være tilbake på kontoret sitt mandag og gjenoppta sin svært aktive livsstil, sa hans lege Alan Schwartz til pressen utenfor sykehuset i New York der Clinton var innlagt.

Schwartz sa at prognosen er ypperlig, og at Clinton var på beina igjen et par timer etter inngrepet. Han understreket at det ikke dreier seg om noe hjerteinfarkt.

Clinton gjennomgikk i 2004 en vellykket bypassoperasjon for å utblokke tette blodårer, og det var to arterietransplantater fra den operasjonen som var slitt og som måtte byttes ut i torsdagens operasjon.

Når slike endoproteser i kransarteriene blir slitt, får ikke hjertet så mye oksygen som det trenger, og sender ut smertesignaler.

Schwartz sa at slike inngrep ikke er kompliserte, og at Clinton muligens kan reise hjem fredag. Operasjonen tok mindre enn en time, og Clinton ble ikke lagt i narkose.

Ubehag i brystet Det var TV-kanalen ABC News som meldte at den 63 år gamle Clinton ble kjørt til Columbia Presbyterian Hospital etter at han hadde gått til legen sin med ubehag i brystregionen.

I en erklæring fra hans medarbeider Douglas Band heter det at det ble operert inn to endoproteser i en av kransarteriene til den 63 år gamle Clinton.

«President Clinton er ved godt mot, og han skal fortsette å fokusere på sitt arbeid med Clinton-stiftelsen og nødhjelpsarbeidet og den langsiktige utviklingen av Haiti,» het det i en erklæring fra hans medarbeider Douglas Band.

Både datteren Chelsea og kona, utenriksminister Hillary Clinton, skyndte seg til hans side da de fikk melding om innleggelsen.

Clinton, som skulle reist til Midtøsten fredag, utsetter reisen til lørdag.

Både president Barack Obama og George W. Bush, som etterfulgte ham som president, ringte for å ønske god bedring.

Engasjert i Haiti

Clinton har den siste tiden engasjert seg sterkt for hjelpeoperasjonen for Haiti, og han var i landet så sent som forrige fredag for andre gang siden jordskjelvet.

Da beklaget han overfor den haitiske befolkningen at hjelpeinnsatsen har tatt for lang tid.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har utnevnt ham til FNs spesialutsending til Haiti, men Clinton selv avviste i forrige uke at han i praksis er blitt guvernør av Haiti, et land han i mange år har vært opptatt av og har nære forbindelser til.

— Folk kan stole på at jeg ikke blir en neokolonialist. Det er jeg for gammel til, sa han og understreket at hans målsetting er å bygge opp Haiti så landet kan følge sin egen kurs.

Foruten å arbeide for Haiti har Clinton siden hans presidentperiode var over i 2001, også fokusert på å øke bevisstheten om hiv/aids, og han var engasjert i hjelpearbeidet etter tsunamien i Asia.

Cheeseburgere

Mens han var president var Clinton kjent for ikke å vise særlig måtehold, og han hadde problemer med vekten. Han var glad i fete cheeseburgere og annen fastfood

I dag er han imidlertid mye slankere og i mye bedre form. Han passer på hva han spiser og sørger for å få nok mosjon, selv om han holder et høyt tempo i arbeidet.

Schwartz understreket at torsdagens inngrep ikke var et resultat av livsstil eller matvaner, som han kalte utmerket i dag.

Ingen venter at han trekker seg tilbake og setter seg ned etter torsdagens operasjon.

Ramon Espinosa