Clintons valgstrateger ser denne utviklingen som et skritt i riktig retning, når hun nå viser sine argeste rivaler – senator Barack Obama og tidligere senator John Edwards – ryggen.

Utviklingen i Iowa følges med argusøyne fordi det er denne jordbruksstaten i Midtvesten som innleder kappløpet neste år. Iowa har ikke nominasjonsvalg, men holder folkemøter, såkalt caucus, for å finne fram til kandidaten som skal få partiets stemmer fra denne delstaten.

Clinton leder stort på de nasjonale meningsmålingene. I forrie uke viste målinger at hun hadde en oppslutning på 53 prosent blant demokratene, mot 20 prosent for Obama og noe lavere for Edwards.

Opp i tet +

Clinton får 29 prosents oppslutning på en meningsmåling i Iowa fra 1. til 3. oktober, og det er en fremgang fra 21 prosent i mai.

Alle kandidatene fra begge partier satset stort på å vinne oppslutning i Iowa og New Hampshire, de to delstatene som tradisjonelt innleder nominasjonskampene.

I mai lå John Edwards i tet, men hans oppslutning er nå gått tilbake til 23 prosent, mens Obama ligger på 22 prosents oppslutning i meningsmålingen der 399 personer ble intervjuet.

Edwards sier i en kommentar at han ser målingen som et tegn på at de tre kandidatene kjemper side om side. Nå ligger hans to hovedmotstandere godt an «fordi de har brukt millioner av dollar på TV-reklame», sier Edwards.

Opphetet duell

– En ting er hva innbyggerne i Iowa mener i en meningsmåling, noe annet er hva som skjer når de får muligheten til å møte deg ansikt til ansikt og stille deg de kinkige spørsmålene, sier Edwards.

Det var nettopp det som hendte med Hillary Clinton under et valgmøte i Nashua i Iowa i helgen. En velger utfordret henne om avstemningen i Senatet nylig, der Clinton stemte for å stemple Irans revolusjonsgarde som en terroristorganisasjon.

– Alt tyder på at du ikke har lært noe av dine tidligere feilgrep, sa Randall Rolph og minnet Clinton om hennes støtte til Irak-krigen i 2003. Dermed tente New York-senatoren på alle plugger, og det kom til en noe opphetet ordveksling mellom kandidat og velger.

– Jeg vet hva jeg stemte for og hva vi ville oppnå. Men det var ikke noe grønt lys for krig, freste Clinton. Men Rolph sto på sitt og lot seg ikke vippe av pinnen av en kampglad Clinton.