Det har lenge vært spekulert i om Clinton ville bli utenriksminister og mandagens kunngjøring kommer ikke som noen overraskelse. Det var medarbeidere av Obama som bekreftet nominasjonen like før Obama selv skulle komme med kunngjøringen mandag.

— Hun blir en enestående utenriksminister, sier Barack Obama.

Rivaler

Clinton var Obamas argeste motstander i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat ved valget i november.

Etter lengre diskusjoner og undersøkelser, ikke minst i tidligere president Bill Clintons økonomi og hans forretningsforbindelser, ble utnevnelsen av Hillary Clinton endelig bekreftet i dag.

— Jeg skal gi alt for denne jobben og dette landet, sa Clinton i en pressekonferanse som pågår nå.

— Vi må bruke intenst diplomati for å løse verdens problemer. Jeg er stolt over å slutte meg til deg, sa Clinton til Obama til slutt.

Bush-mann fortsetter

Reuters melder også at Obama kommer til å be nåværende forsvarsminister Robert Gates, som er republikaner, om å fortsette i stillingen.

— Jeg vil være beæret over å tjene president Obama, sa Gates.

Susan Rice blir FN-ambassadør. Hun har vært en av Obamas nærmeste rådgivere i valgkampen. Rice var ansatt i Bill Clintons regjeringsapparat på 1990-tallet, og at hun støttet Obama i primærvalgkampen skal ha blitt oppfattet som et svik i Clinton-leiren. Men ifølge New York Times skal ikke Clinton ha motsatt seg at Rice får jobben som FN-ambassadør, og med det blir en av USAs viktigste diplomater.

JOHN GRESS / REUTERS