London: Britenes nye politiske kjæledegge, Liberaldemokratenes Nick Clegg, beskyldes for å ha brukt pengegaver til partiet til eget forbruk.

Clegg har seilt opp som den store stjernen i britisk politikk den siste uken, og Liberaldemokratene har blitt en reell trussel mot både Labour og Det konservative partiet før parlamentsvalget 6. mai.

Men nå kommer de første ripene i lakken, i hvert fall ifølge avisen Daily Telegraph , som torsdag skriver at pengegaver som er gitt til Liberaldemokratene, har gått rett inn på Cleggs private bankkonto.

750 pund i måneden

Ifølge den konservative avisa skal tre tidligere forretningskolleger av Clegg ha gitt ham til sammen 750 pund, nesten 6800 kroner, i måneden i om lag ett år.

Denne praksisen pågikk frem til Clegg ble valgt til leder av Liberaldemokratene i 2007.

Journalistene i Daily Telegraph skriver i sin artikkel at de har sett dokumenter som angivelig viser at Clegg brukte pengene til å nedbetale lån, til shopping og til å dekke andre personlige utgifter.

Avsløringen kommer samme dag som den andre av i alt tre direktesendte partilederdebatter skal gå av stabelens, der Clegg møter statsminister Gordon Brown fra Labour og toryenes David Cameron.

Lønn til partiansatt

Clegg avviser imidlertid på det sterkeste at han har gjort noe galt. Han legger ikke skjul på at pengene ble satt inn på hans konto, men sier ifølge BBC at de ble meldt inn til Parlamentets kontrollorgan, slik reglene tilsier, og at de ble brukt til å lønne en av partiets ansatte.

— Pengebidragene ble gitt på en ordentlig måte og gjort rede for på en ordentlig måte, understreker en talsmann for Clegg.

Talsmannen ønsker ikke å spekulere rundt hvilke motiver Daily Telegraph har for å publisere saken samme dag som den TV-sendte partilederdebatten skal holdes.

En annen talsmann for Liberaldemokratene sier til BBC at avisartikkelen er full av faktafeil.

— Vi mener at alle påstander om uregelmessig bruk av penger er uakseptable, sier han.

Venner og kolleger av Clegg sier til BBC at pengene ble satt inn på Cleggs konto fordi Liberaldemokratene, som på daværende tidspunktet var et marginalt parti med en liten partiorganisasjon, ikke hadde egen bankkonto.