I en TV-overført tale fra Cuba torsdag kveld sa han at han hadde hatt en svulst i magen, og at han har gjennomgått to vellykkede operasjoner for å fjerne kreftceller, men at han nå er på bedringens vei.

— De bekreftet at det var en svulst med kreftceller, og at det var nødvendig med enda en operasjon for å fjerne svulsten helt, sa en alvorlig Chávez der han sto foran et venezuelansk flagg og et maleri av uavhengighetshelten Simón Bolívar.

I den emosjonelle TV-talen beklaget Chávez at han ikke hadde tatt bedre vare på helsa, men han gjorde det klart at han nå er på vei mot full bedring.

Han er fast bestemt på å vinne kampen om sin helse, sa han og avsluttet talen med det revolusjonære slagordet Hasta la victoria siempre - alltid mot seier.

Til forskjell fra hans notoriske lange og improviserte taler var torsdagens tale en 15 minutter lang opplesning fra et ferdigskrevet manuskript.

Rykter bekreftet

Talen er den første den 56 år gamle presidenten har holdt siden han ble lagt inn på sykehus i Havana 10. juni, angivelig for en byll i bekkenpartiet, og bekrefter spekulasjonene som har svirret om at han var alvorlig syk.

Det lange og mystiske fraværet førte til en sydende ryktebørs. Noen mente han gjennomgikk en plastisk operasjon, andre at fraværet var et påfunn for å få sympati foran neste valg, og noen mente til og med at han kunne være død.

Tilhengerne hans avviste rykter om at han hadde kreft som skittkasting fra opposisjonens side.

Spekulasjonene kokte bare enda mer da det onsdag ble kunngjort at et latinamerikansk toppmøte han skulle delta på i Caracas, var utsatt.

«Presidenten er inne i en streng helbredelsesprosess og legebehandling,» het det i pressemeldingen fra det venezuelanske utenriksdepartementet.

Bilder med Fidel

For en uke siden sendte han ut en twittermelding, men det var først onsdag at det ble sendt ut bilder og et videoopptak av en synlig tynnere, men fortsatt snakkesalig Chávez sammen med Cubas avgåtte leder Fidel Castro.

I talen understreket Chávez at han hele tiden har holdt seg oppdatert og hatt kontrollen over Venezuelas regjering, men han sa ingenting i talen om når han kan vende hjem til Venezuela.

Chávez var på en rundreise til Brasil, Ecuador og Cuba da han i Havana forsvant fra offentlighetens lys 10. juni. Det eneste som ble opplyst offisielt, var at han var operert for en smertefull byll i bekkenpartiet.

Ville ikke tro

Hjemme i Venezuela reagerte tilhengerne hans med sjokk eller benektelse.

— Min kommandant kan ikke ha kreft. Det kan ikke være sant, han er den beste presidenten vi har hatt, en sterk mann. Han er ikke syk, sa Santiago Valledare mens han hørte på talen i en bar i Caracas.

— Det er en løgn. Chávez har ikke kreft. Jeg vet ikke hvem som sier det, men det er ikke sant, sa Luis mens han malte en vegg i sentrum av byen.

Umiddelbart etter talen kunngjorde ministrene hans at de fortsetter hans gjerning og sosialistiske reformer selv om Chávez selv ikke er til stede.

— Dette er ikke tiden for tilbakeskritt, dette er tiden for framgang, sa visepresident Elias Jauá.