Statsminister Lionel Jospin dristet seg nylig til å foreslå at skolebarn på Korsika burde få mer og bedre undervisning i korsikansk. Men Chirac ville ikke høre på det øret: Frankrikes språk er og blir fransk, og Korsika er en del av Frankrike, tordnet han.

Jospin greide tidligere å presse igjennom at Frankrike skulle ratifisere Europarådets konvensjon om beskyttelse av europeiske regionalspråk. Men noe mer er det ikke blitt til, for Chirac tolker artikkel to i Frankrikes grunnlov — om fransk som nasjonalspråk - svært strengt.

I det som skal være den europeiske forbrødrings tidsalder, er det enkelte som trekker på smilebåndet av det de kaller fransk språksjåvinisme. Men andre roser franskmennene for deres vilje til å forsvare kulturarven, og til å fornye sitt eget språk med egne, friske ord.

For eksempel kaller tyskerne mobiltelefonen for en "handy" (et engelsk ord som ingen engelskmann ville forstå, i Storbritannia heter det "mobile"). Men franskmennene holder seg til "le portable", den man kan bære med seg.

NTB