Chirac får over 81 prosent av stemmene, og høyreekstremisten Le Pen bare 18 prosent.

Tre valgdagsmålinger gir president Chirac mellom 81,7 og 82,5 prosent av stemmene, Le Pen mellom 17,5 og 18,3 prosent. Da nær 80 prosent av stemmene var talt, hadde Chirac 81,67 prosent og Le Pen 18,33.

Chiracs valgskred utløste umiddelbare jubelscener i Paris. Mange tusen var samlet i regnværet ved Republikkplassen for å feire Chiracs fem nye år i Elysee-palasset. Chirac deltok selv i gatefesten, hvor han hyllet velgerne for å vende ryggen til intoleranse, og karakteriserte resultatet som "en seier for franske republikanske verdier".

Men 69-åringen sa også at han oppfattet valget som et ønske om endring. En ny midlertidig konservativ regjering skal prioritere økonomisk vekst og kampen mot kriminalitet, sa Chirac.

Statsminister Lionel Jospin, som overraskende ble slått ut i første runde av presidentvalget, vil trolig varsle venstreregjeringens avgang mandag.

Innså nederlag

Nasjonal Front-leder Jean-Marie Le Pen innså straks nederlaget, men anklaget president Chirac for å ha blitt gjenvalgt på "sovjetisk vis".

— Jacques Chiracs seier er tvetydig oppnådd med sovjetiske metoder, med hjelp fra sosiale-, politiske-, økonomiske- og mediestyrker, sa Le Pen til fransk fjernsyn.

— Vi ser mot fremtiden med stor optimisme, sa Le Pen, med henvisning til at hans parti ville kjempe hardt for seter under parlamentsvalget i juni.

På forhånd sa han at alt under 30 prosent ville være et nederlag. Politiske analytikere mente imidlertid at alt over 20 prosent ville være en triumf med hensyn til innflytelsen på juni-valget.

Mot Le Pen

Et skår i gleden for Chirac: Det historisk sterke valgresultatet skyldes først og fremst at velgerne har stemt imot høyrepopulisten Le Pen, som er møtt av millionprotester i gatene og internasjonale fordømmelser. En sjelden allianse av kommunister, den katolske kirke, næringsliv, aviser og fagforeninger støttet Chirac i kampen mot Le Pen.

Chirac, som er anklaget for korrupsjon og misbruk av offentlige penger i løpet av sine 18 år som ordfører i Paris, vant første valgrunde med rekordlave 19,8 prosent.

Alt tyder på en høyere valgdeltagelse søndag enn under første valgrunde, noe analytikerne tror Chirac tjente på. Deltagelsen så ut til å bli rundt 80 prosent, mot ca. 72 i første runde.

Statsminister

En av de første oppgavene som venter president Jacques Chirac er å utnevne en ny statsminister som skal lede høyresiden fram til parlamentvalget.

De to favorittene er begge tidligere konservative ministere. Jean-Pierre Raffarin er en moderat nestleder av det liberale demokratiske partiet, mens den ambisiøse gaullisten Nicolas Sarkozy er ordfører i Paris-forstaden Neuilly.

(NTB)