«Fascistsjokket» har lagt seg litt i Frankrike. De siste dagenes massemobiliseringer mot Le Pen har kanskje bidratt til å hindre ytterligere fremgang for den gamle høyreekstremisten.

Selv om folk har mistet mye av tilliten til sine meningsmålere etter at de ikke greide å fange opp Jean-Marie Le Pens voldsomme fremgang inn mot første valgomgang, virker det betryggende annerledes nå.

80-20!

Styrkeforholdet mellom de to kandidatene like før den avgjørende valgrunden måles til cirka 80-20. Da kan vel selv ikke elleville meningsmålere bomme helt på utfallet?

Nå lurer franskmennene på om sittende president Jacques Chirac virkelig kan skrive seg inn i historiebøkene med et valgresultat som knapt er overgått i noe demokratisk land. Selv ikke legendariske Charles de Gaulle, nådde noensinne opp i 80 prosent i et valg.

At den nokså gamle, glatte og skandalebefengte Chirac skulle komme i en slik posisjon, ville for kort tid siden bli sett på som den totale umulighet. Så er situasjonen for Chirac heller ikke så god som tallene kan tyde på.

For det første fikk den sittende presidenten mindre enn 20 prosent av stemmene i første valgrunde — også det en rekord, en negativ sådan.

Dessuten er det ikke bare-bare å være superfavoritt mot en såpass spesiell motkandidat som Le Pen. Sistnevnte skal ikke komme mye over 20 prosent før resultatet fremstår som svakt for Chirac - og bidrar til å svekke hans autoritet ytterligere.

Som en forræder ...

Derfor har da også den sittende presidenten dratt skikkelig til i den siste fasen av valgkampen. På sitt siste møte i Villepinte, like utenfor Paris, sammenliknet Chirac sin motkandidat med Vichy-forræderne som gikk Tysklands ærend under annen verdenskrig.

— I vår mørkeste time var det lederne for det ekstreme høyre som forrådte det franske folk ved å alliere seg med ondskapens krefter og vår nasjons fiender, tordnet han i møte med 10.000 tilhengere - ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han rakte også ut en hånd til den demoraliserte venstresiden, ved å si at oppvisningen i gatene den siste uken «ikke vil bli glemt».

Jean-Marie Le Pen avsluttet på sin side på et fotballstadion i Marseille, hans kjerneområde.

— Noe forandret seg for alltid i Frankrike den første valgdagen. Det franske folk vil aldri igjen la seg lede inn i euroglobaliseringens slaktehus. La oss forberede kampen, sa Le Pen.