Cajun-restaurantene i Louisiana har nektet å bytte ut "french fries" med "freedom fries" som er på moten ellers i USA. Men nå krever de folkevalgte en ny kurs.

Ikke Chirac, takk

Kong Juan Carlos av Spania, Bush og Chirac er invitert til festlighetene i desember, men innbyggerne i det franske kvarter i New Orleans vil ikke se Chirac i sin kjære by.

USA kjøpte for 200 år siden det franske Louisiana — alt land mellom Mississippi og Rocky Mountains for den nette sum av 15 millioner dollar.

— President Chirac er ikke villig til å stå sammen med Bush og vårt land når vi trenger ham som mest i Irak. Derfor ønsker vi ikke at han skal posere ved siden av Bush i desember heller, sier Bobby Jindal, som er republikansk kandidat ved guvernørvalget i Louisiana.

Det var delstatens demokratiske viseguvernør Kathleen Babineaux som inviterte de tre statsoverhodene til New Orleans. Sett fra lokalbefolkningens side er det bare Chirac som er uønsket.

Guvernør Mike Foster, som går av senere i høst, sier seg hjertens enig med sin partifelle Jindal.

— Av en eller annen grunn har Chirac rodd seg ut på skikkelig dypt vann, og vi ønsker ham ikke her, sa Foster nylig.

Republikanske delstatspolitikere vil fremme et forslag der de folkevalgte skal ta stilling til om Chirac bør komme. Men det er ikke bare på politisk plan at alt som smaker av fransk er ute i hardt vær for tiden.

En aksjonsgruppe i byen Lafayette vel 100 kilometer sørvest for delstatshovedstaden Baton Rouge, går inn for at byen skal bryte alle bånd til sine vennskapsbyer i Frankrike og Belgia. Turistene svikter

— Det er ikke så mye direkte trakassering, men du merker de underliggende spenninger. Ingen her er innstilt på å forstå hvordan den politiske ledelse i Paris og franskmenn generelt tenker, sier Olivier Baugnies, som er fransk statsborger.

(NTB)

UØNSKET: Jacques Chirac er uønsket i den franske delen av USA.
Foto: Regis Duvignau, Reuters