De 33 gruvearbeiderne prøver nå som best de kan å venne seg til dagslys, til livet på overflaten og til sin nye status som rikskjendiser og nasjonale helter.

Den chilenske presidenten, en høyrepopulist omtalt som «Chiles Berlusconi», har ikke latt sjansen gå fra seg til å bli identifisert som arbeidernes beste venn. Da han besøkte dem på sykehuset i Copiapó torsdag, utfordret han dem til fotballkamp mot et lag fra regjeringen.

— Og laget som vinner, kan få La Moneda, mens taperne må dra tilbake til gruven, sa han på spøk om en kamp om Chiles presidentpalass.

I en tale etter besøket lovet han at ulykken skal få konsekvenser. Arbeidslovgivningen for gruvearbeidere skal bli strengere, forsikret han.

**Les også:

Livene deres blir aldri normale**

Kritikk mot gruvedriften

Chile er verdens største kobberprodusent, og gruvedrift er en viktig del av landets økonomi. Gull— og kobbergruven i Copiapó ble for få år siden stengt på grunn av for dårlig sikkerhet, men åpnet igjen i fjor. Kritikken er hard mot selskapet som eier gruven.

Tidligere president Michelle Bachelet sa i Hanoi torsdag at ulykken kunne vært unngått. Mange av risikoene som gruvearbeiderne arbeidet under, har vært kjent, ifølge Bachelet.

— Men de gjorde ikke alt som var mulig for å hindre en ulykke, sa hun om gruveselskapet.

— Sikkerheten må tas svært alvorlig, og alle tiltak må iverksettes for å unngå en mulig ulykke, tilføyde hun.

**Les også:

Piñera soler seg i glansen**

Alle til helsesjekk

Etter den spektakulære redningsoperasjonen i Atacama-ørkenen ble alle de 33 sendt til sykehus for grundig helsesjekk. De fleste av dem er i oppsiktsvekkende bra fysisk form etter å ha tilbrakt over to måneder nesten 700 meter under jorden. Kun et fåtall trenger legebehandling.

Men de psykiske langtidsvirkningene kan bli store. Gruvearbeiderne opplevde 17 dager de ikke visste om de ville bli funnet i det hele tatt. Deretter måtte de vente i mange uker før de kom seg ut. Ingen mennesker har oppholdt seg så lenge under bakken som disse 33.

Påkjenningen har også vært stor for de pårørende.

**Les også:

— Denne triumfen skal vi feire**

Tilbudene står i kø

Når arbeiderne skrives ut fra sykehuset og kommer ut i offentligheten, står tilbudene i kø. De er allerede blitt superkjendiser i Chile, og flere av dem har sagt at de aldri vil jobbe i en gruve mer.

Nå overøses de av alt fra tilbud om nye jobber og roller i reklamefilmer til sponsoravtaler med solbrillefabrikanter og bok- og filmtilbud.

Blant flommen av tilbud og gaver er invitasjoner fra fotballklubbene Manchester United og Real Madrid om å komme og se lagene spille kamper i Europa.

En kjent chilensk forretningsmann har gitt gruvearbeiderne en sjekk på 10.000 dollar hver, mens Apple-sjefen Steve Jobs har sendt hver av dem den nyeste utgaven av iPod. Et gresk selskap vil gi gruvearbeiderne og familiene ferietur til de greske øyene.

**Les også:

Utro gruvearbeider hentet ut**

Én milliard fulgte med

Redningsoperasjonen fikk enorm oppmerksomhet, ikke bare i Chile, men over hele verden. Anslagsvis 1 milliard mennesker fulgte med via TV og internett i det dramatiske døgnet det tok å få de 33 ut fra sitt underjordiske fangenskap.

Blant dem som fulgte TV-sendingene med spenning og som har sendt gratulasjoner, var USAs president Barack Obama, Brasils president Lula da Silva, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og pave Benedikt XVI.

Den dramatiske og kompliserte redningsaksjonen gikk smertefritt og uten problemer av noe slag, og chilenerne kunne puste lettet ut da den ble avsluttet natt til torsdag, mange timer foran skjema. Over hele landet feiret folk med flagg og jubelrop mens alle landets kirkeklokker ringte. Utenfor selve gruven var stemningen ekstatisk.