Saken har forgreininger langt inn i Det hvite hus og er den største politiske skandalen som har rammet president George W. Bushs administrasjon.

Det var identiteten til CIA-agenten Valerie Plame som ble lekket til amerikanske medier.

Libby fikk innvilget sin avskjedssøknad like etter at siktelsen ble offentliggjort fredag kveld. Han risikerer opp til 30 års fengsel og en bot på rundt åtte millioner kroner dersom han blir kjent skyldig.

Irak-aktør

Det var en såkalt storjury ledet av Patrick Fitzgerald som fredag kveld avgjorde at Libby har hindret granskingen av hvordan navnet på CIA-agenten lekket ut til mediene for to år siden.

Libby var en av hovedaktørene bak beslutningen om å gå til krig mot Irak, og lekkasjesaken har tilknytning til krigen, fordi CIA-agenten som ble identifisert som Valerie Plame, er gift med en ambassadør som ble sendt til Niger for å dokumentere at det afrikanske landet hadde gitt Saddam Hussein kjernefysisk materiale.

Ambassadøren, Joseph Wilson, skrev senere en kritisk artikkel av krigen i Irak.

President George W. Bushs nære rådgiver Karl Rove har også vært i storjuryens søkelys, men Rove sa før fredagens møte at han foreløpig ikke blir siktet i lekkasjesaken. Men han opplyste samtidig at han fortsatt er under mistanke.

Tips om siktelse

Det var bare 55 år gamle Lewis «Scooter» Libby som ble siktet etter fredagens møte i storjuryen, og han fikk et tips om siktelsen på forhånd.

Fitzgerald skulle etter planen informere om resultatet av fredagens møte på en pressekonferanse kl. 20.

I mellomtiden møtte Bush sine nærmeste medarbeidere, inkludert Rove, i Det hvite hus, i påvente av nyhetene fra granskingskommisjonen.

Hele det politiske miljøet i USA var fredag spent på hva spesialetterforsker Patrick Fitzgerald ville gjøre. Noen spådde at han ville reise siktelse mot flere personer på topplan i Det hvite hus, mens andre mente at etterforskningen blir avsluttet uten siktelser.

Tilbakeslag

Siktelsen mot Libby vil ifølge politiske observatører være nok et alvorlig tilbakeslag for Bush. Presidenten sliter allerede med en svært upopulær krig i Irak, og fikk en ny skuffelse torsdag da hans kandidat Harriet Miers sa nei takk til å bli høyesterettsdommer.

Det er ventet at Libby nå vil søke om avskjed. Bush vil deretter forsøke å oppsummere saken i en fjernsynstale til det amerikanske folk, og dermed legge den død, ifølge observatører i Washington.