Etter et åpent møte på Raftohuset fredag kveld, bestemte Tun Wai Lin og konen Win Win Nu seg for å invitere de to politikerne på lunsj i leiligheten sin på Møhlenpris. Sammen med datteren Phyo Phyo Htaik (21) og sønnen Yan Ko Aung (12) kom de til Bergen for syv måneder siden. Tun Wai Lin er tidligere politisk fange og tilbrakte fem år som flyktning i Thailand før han kom i Norge.

— Livet i Burma var en daglig kamp, sier han.

— Vi er veldig glade for å ha de to ministerne på besøk for å diskutere situasjonen i hjemlandet vårt med dem, sier Win Win Nu.

Bergen og Askøy har til sammen tatt imot 29 burmesiske flyktninger. I går morges økte gruppen til 30, da den første bergenser av burmesiske foreldre - en jente, ble født på Kvinneklinikken.

Status: umenneskelig

Dr. Sein Win er fetteren til Aung San Suu Kyi, som vant Raftoprisen i 1990 og Nobel fredspris i 1991. Fedrene deres var brødre, og ble begge drept i 1948. Som datteren av en nasjonalhelt, har Aung San Suu Kyi blitt selve symbolet på kampen for demokrati i Burma.

Ifølge Dr. Sein Win er det ingenting som tyder på at menneskerettighetssituasjonen i Burma er i ferd med å bedre seg.

— Flere og flere burmesiske barn vet ikke hva livet utenfor en flyktningleir er, sier han.

I løpet av de 15 årene som har gått siden valget er to av ministerne i regjeringen til Dr. Sein Win blitt drept. Landet har utviklet seg til sørøst-Asias største militærmakt med rundt en halv million soldater - et regime hvor tortur, forfølgelse, overvåking, voldtekt, tvangsarbeid, sensur og tvangsforflytning av innbyggerne er dagligdags. Landet trenger humanitærhjelp. Problemet er å få hjelpen frem til folket, uten at den havner i lommene på de militære.

— Disse virkemidlene brukes for å holde burmeserne fattige, uten utdanning og ute av stand til å gjøre opprør, sier han.

Nettmonopol og sensur

Siden 1989 har Aung San Suu Kyi til sammen sittet bortimot 10 år i husarrest. Fullstendig isolert, uten telefon, tv, internett - ingen kontakt med omverdenen.

Noen av de samme restriksjonene gjelder også burmesere generelt. Et eksempel er den ekstreme overvåkingen og den begrensede tilgangen til it-teknologi og internett. I 2001 ble Burmas to internettleverandører introdusert - det ene selskapet direkte kontrollert av juntaen, det andre drevet av junta-sjefens sønn. Av en befolkning på rundt 50 millioner mennesker, har i dag om lag 20.000 burmesere tilgang. En personlig internettkonto må godkjennes av styresmaktene, og koster 10.500 burmesiske kyat - rundt 100 norske kroner - i måneden, og tillater et totalbruk på 10 timer. Disse kostnadene utelukker det store flertallet av burmesere. 10.000 kyat er nemlig den gjennomsnittlig månedslønnen til en statlig ansatt.

— Omfanget av internettbruk i Burma har utviklet seg de siste årene, men det kan ikke sies å tjene folket - tvert imot, sier rådgiver U Soe Pyne.

Å være i besittelse av en faks eller et modem som ikke er godkjent av styresmaktene er også straffbart, og gir mellom 7 og 15 års fengsel. Dette ble den norske honorærkonsulen i Burma, Leo Nichols, offer for. I april 1996 ble han fengslet for å ha en faks, to måneder senere kom rapporten om at han var død.

Tiden i ferd med å renne ut

Militærmakten i Burma har satt i gang det de kaller en demokratiseringsprosess, og siden landet ikke har noen grunnlov, er det nedsatt et nasjonalt konvent som utarbeider grunnlovsprinsipper. Meningen er at den skal legges ut til folkeavstemning, og at det deretter skal holdes valg.

— Mange av reglene de foreslår ekskluderer store deler av opposisjonen og eksilregjeringen i vesentlige styringsverv, sier Dr. Sein Win.

Han tror løsningen ligger i at EU søker tettere kontakt med Kina, som har større mulighet til å påvirke det burmesiske diktaturet.

— Jeg vil oppfordre den nye norske regjeringen og det internasjonale samfunnet ellers til å arbeide for diplomatiske forhandlinger i Burma, sier han.

— Det burmesiske folket gir aldri opp i sin kamp for demokrati - om nødvendig vil vi kjempe i 15 år til, legger han til.

STATMINISTERBESØK: - - Vi er veldig glade for å ha dem her, sa den burmesiske familien som fikk celebert besøk i går. Fra v: Phyo Phyo Htaik, Win Win Nu, Tun Wai Lin, Yan Ko Aung, rådgiver U Soe Pyne og Dr. Sein Win. FOTO: HELGE SUNDE