et brev som ble lest på cubansk fjernsyn mandag, uttalte Castro seg om sin politiske framtid for første gang siden han ble syk i fjor.

Sju av ti cubanere er født etter Castros revolusjon og har aldri opplevd noen annen leder.

– Vi er forberedt, men vi vet ikke hva som vil komme. Vi forventer bra ting og håper å unngå dårlige ting, sier Ana Rosa Hernandez, dørvakt ved en kino i Havana.

Utenfor står Gilberto Calderon, sønn av en bonde som deltok i Castros geriljaopprør i Sierra Maestra-fjellene for 50 år siden.

– Han har etterlatt seg et solid grunnlag som vi kan fortsette ut ifra, sier Calderon, som mener arven etter Castro vil leve videre også etter hans tid som president.

– Selv om noen andre tar over makten, kommer ingenting til å forandre seg, fortsetter han.

Andre håper på endring.

– Situasjonen på Cuba er så spent, både økonomisk og sosialt. Dette gir håp om at samfunnet vårt kan komme i bevegelse igjen, sier den cubanske journalisten Miriam Leiva til BBC.

– Tviholder ikke

«Min grunnleggende plikt er ikke å holde fast på posisjoner og enda mindre å legge hindringer i veien for yngre folk,» skriver den 81 år gamle lederen i brevet, og legger til at da er det heller hans plikt å «overføre erfaringer og ideer hvis beskjedne verdi har sin opprinnelse i den ekstraordinære epoken jeg har levd i.»

Det er ikke klart om brevet er et varsel om at han ikke kommer til å stille til gjenvalg i den pågående valgprosessen og dermed gå av som president.

Men Det hvite hus tror at demokratiet er på vei til Cuba.

– Det er et interessant brev. Det er vanskelig å si hva han egentlig sier og mener, noe som ikke er uvanlig, så vi kommer bare til å fortsette å jobbe for demokrati på øya. Og vi tror at den dagen vil komme snart, sa talskvinne Dana Perino tirsdag.

Nominert

I januar velges en ny nasjonalforsamling bestående av 614 medlemmer, som i sin tur senest i mars velger medlemmene av statsrådet som Castro har vært leder for så lenge cubanere flest kan huske. Lederen av statsrådet fungerer som Cubas statsoverhode.

Castro ble nominert til nasjonalforsamlingen allerede tidligere i høst, men flere eksperter sier han kan velge bare å sitte i nasjonalforsamlingen og ikke la seg velge inn i statsrådet.

I fjor sommer overførte Castro makten midlertidig til sin yngre bror Raúl da han måtte opereres for mageproblemer. Han har ikke opptrådt offentlig siden, men har vært å se på TV i samtale med besøkende utenlandske politikere som Hugo Chávez fra Venezuela og i et intervju.

Eldre statsmannsrolle

Siden han ble bedre i mars i år etter en serie operasjoner, har han antatt en rolle som eldre statsmann og skrevet en lang rekke artikler om internasjonal politikk, spesielt miljøproblemer, og andre temaer.

Det er imidlertid ikke sikkert at mandagens brev varsler at han nå går av. I brevet refererte han også til den brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer, som lørdag fylte 100 år.

«Jeg mener som Niemeyer at man må bruke sin innflytelse til siste slutt,» skriver han.

Castro har vært Cubas leder siden han kom til makten som følge av revolusjonen i 1959.

TVIHOLDER IKKE: Fidel Castro (t.h.) skriver i et brev at han ikke vil tviholde på makten. Her er han sammen med broren Raúl, som har overtatt som Cubas statsoverhode. ARVKIVFOTO: REUTERS/SCANPIX