Det var en stor overraskelse at den tidligere lederen for Moderaterna fikk den nest tyngste posten i statsminister Fredrik Reinfeldts regjering.

Etter valgseieren 17. september i år ble det klart at de borgerlige partiene skulle overta makten, men Bildts navn har ikke figurert hyppigst i avisenes regjeringsspekulasjoner.

– Overrasket Carl Bildt skal ha fått tilbud om å bli utenriksminister like etter valget, men skal ha sagt ja til stillingen først etter flere forhandlingsrunder.

– Jeg brukte et par døgn til å gruble, og deretter bestemte jeg meg for å si ja, sa Bildt til Aftonbladet fredag.

Han sier han ble overrasket over å få tilbudet og toner ned ryktene om en konflikt mellom ham og Reinfeldt.

– Jeg har lest om det i avisene, men har selv ikke vært klar over noen slik uenighet. Det er en oppblåst historie, for å si det mildt, sier Bildt.

Den erfarne politikeren varsler at FN-politikken står høyt på hans prioriteringsliste, og at Sverige skal tilhøre kjernen i det europeiske samarbeidet.

Tunge oppdrag Carl Bildt var svensk statsminister forrige gang de borgerlige hadde regjeringsmakten, nemlig først på 1990-tallet. Han har en lang politisk karriere bak seg i Moderaterna, som han både har ledet og representert i Riksdagen.

Bildt regnes som en liberaler og Europa-tilhenger, og det var hans regjering som forhandlet fram Sveriges avtale med EU før landet ble medlem i 1995. Den nye utenriksministeren har dessuten flere tunge, internasjonale oppdrag bak seg. I 1995 var han EUs spesialrepresentant til det tidligere Jugoslavia, og deretter ble han verdenssamfunnets representant i Bosnia. I årene 1999-2001 var han FNs spesialutsending på Balkan.

Forventninger Svenskene har store forventninger til Bildt allerede før han har tatt fatt på jobben han skal gjøre.

– Carl Bildt er en velrespektert og utrolig godt kvalifisert person. Utnevnelsen er smart på mange måter, sier rådgiver Anders Hellner ved Utrikespolitska institutet.

– Det er et smart trekk hvor Reinfeldt både utpeker en kyndig person som gjenoppretter UDs stilling, og knytter sammen den gamle og nye ledergenerasjonen i Moderaterna, påpeker Hellner. (©NTB)