Opposisjonspartiet Miljöpartiet har anmeldt Bildt til politiet for korrupsjon, men statsråden fastholder at han ikke har gjort noe galt ved å innløse opsjoner i selskapet etter at han ble utenriksminister.

— Jeg håndterte det på akkurat den måten jeg sa at jeg skulle gjøre, og jeg ble behandlet akkurat som de fem andre som forlot styret, sa Bildt på en pressekonferanse i Stockholm mandag.

Utenriksministeren er blitt kritisert for å ha beholdt opsjoner i det russiske selskapet etter at han gikk av som styremedlem og ble utenriksminister. I høst solgte han opsjonene for 4,8 millioner kroner. Han sier at han aldri vurderte å avstå fra å utnytte opsjonene:

— Det var kompensasjon for et styrearbeid i et selskap som hadde gått svært bra, sa Bildt.

Vostok Nafta eier aksjer i det russiske selskapet Gazprom, som skal bygge en gassrørledning fra Russland til Tyskland. Ledningen skal gå via Østersjøen og vi derfor berøre svenske interesser. Bildt ble på pressekonferansen spurt om han kommer til å delta i regjeringens beslutning i denne saken: – Vi får se når vi kommer dit, svarte Bildt.

Korrupsjonsanmeldt

Statsminister Fredrik Reinfeldt gir utenriksministeren sin fulle støtte og mener Bildt har opptrådt mønstergyldig. Mye av bråket skyldes at svensker flest ikke vet hva aksjeopsjoner egentlig er, og at det dermed blir lett å mistenkeliggjøre folk som har slike opsjoner, mener han.

Aksjeopsjoner er dokumenter som gir innehaveren rett, men ikke plikt, til å kjøpe eller selge verdipapirer til en forhåndsavtalt pris en gang i framtiden.

Men allerede før anmeldelsen fra Miljöpartiet hadde statsadvokat Christer van der Kwast satt i gang gransking av om Bildt har hatt en «utilbørlig fordel» av sine opsjoner i Vostok Nafta.

Dokumenter

— Granskingen er en forundersøkelse som senere kan danne grunnlag for etterforskning av forholdet som kriminalsak, skrev avisen Svenska Dagbladet mandag.

— Vi vil ha fram visse dokumenter, blant annet Bildts egne redegjørelser, sier Christer van der Kwast.

Han ønsker å se hvordan utenriksministeren selv har gjort rede for sitt forhold til Vostok Nafta, der Bildt satt som styremedlem inntil han i oktober i fjor ble utenriksminister.

Sosialdemokraten Ulrica Messing krever på sin side at Reinfeldt skal garantere for at Bildt ikke har lovet Vostok Nafta hemmelige motytelser for opsjonene. Bildt reagerer svært sterkt på utspillet fra Messing og kaller det vås.

Gazprom

Kritikerne peker på at Vostok Naftas aktiva nesten utelukkende består av aksjer i det russiske gasskonsernet Gazprom. Selskapet skal bygge rørledningen gjennom Østersjøen, et prosjekt som også vil berøre svenske interesser.

Bildt kan som sjef for svensk utenrikspolitikk måtte ta beslutninger som berører Gazprom-prosjektet direkte.

— Ifølge kritikerne havner han dermed i en følsom og utsatt posisjon, skrev nyhetsbyrået TT mandag. (©NTB)