Rettssaken som ble innledet i New Westminster utenfor Vancouver mandag gjelder seks av drapene. Pickton ble arrester i 2002, og høyesterettsdommer James Williams i provinsen British Columbia har bestemt at det kompliserte rettsoppgjøret skal skje i to omganger.

På folkemunne går affæren under tilnavnet «saken om de savnede kvinnene». Den begynte for nesten tre tiår siden, da kvinner – for det meste prostituerte som var avhengige av stoff – begynte å forsvinne fra gatene i Eastside i sentrum av storbyen Vancouver.

– Kvinner som fortsatt lever og arbeider her, kjente kvinnene som er drept eller savnet, sier Kate Gibson som leder WISH-senteret for prostituerte. – Alt oppstyret om rettssaken får dem til å gjenoppleve det som skjedde, tilføyer hun.

Tips fra publikum førte til slutt politiet til Picktons bosted i Port Coquitlam, 60 kilometer øst for Vancouver, der han holdt ville fester i et hus kalt «Piggy’s Palace – »Griseslottet”. Her fant de spor av arvestoffet DNA som stammet fra mer enn 30 av de savnede kvinnene.

ANDY CLARK