Etter at Rupert Murdoch, sønnen James og Rebekah Brooks tirsdag i timevis ble grillet av mediekomiteen i Underhuset, er det onsdag statsministerens tur. Han kan vente seg røffere behandling enn far og sønn Murdoch fikk.

Det er Cameron selv som har innkalt til ekstrasesjonen i Underhuset. De folkevalgte skulle onsdag egentlig tatt sommerferie. Men krisen rundt avlyttingsskandalen i News of the World er så stor at det blir nye timer med debatt.

Tøffe spørsmål

David Cameron vil igjen få spørsmål om hvordan han kunne ansette tidligere redaktør i News of the World, Andy Coulson, som sin pressesjef. Og hvorfor advarsler til staben hans om ansettelsen ikke ble brakt videre til ham.

Cameron ansatte Coulson i 2007. Coulson forlot tabloidavisen som følge av at to ansatte ble dømt for å ha hacket telefoner, men Coulson sier han ikke kjente til avlyttingen.

Tirsdag kom det fram at den tidligere News of the World-redaktøren Neil Wallis, som ble pågrepet i forrige uke, ga råd til Coulson i 2009. Wallis jobbet tidligere under Coulson i News of the World.

Cameron vil garantert få spørsmål om forbindelsen til Wallis under utspørringen onsdag ettermiddag.

— Skapt krisen selv

Ifølge BBC er det bekymring internt i partiet over hvordan statsministeren har håndtert saken. Og statsministerens nærmeste skal være misfornøyd med at ikke regjeringsmedlemmene har støttet sjefen mer.

— Det er en følelse av at han har skapt denne krisen selv. Det var han som ansatte Andy Coulson, sier et partimedlem til The Independent.

Det er ventet at statsministeren i Underhuset skal legge fram nye detaljer om den uavhengige granskningen av telefonavlyttingen og ulovlige utbetalinger til folk i politiet, melder DPA.

Slakter politiet

Bare timer før debatten i Underhuset kom en ny rapport der politiet i London beskyldes for en lang rekke feil i forbindelse med etterforskningen av News International-skandalen.

I rapporten som er utarbeidet av Parlamentets komité for innenrikssaker, blir også News International anklaget for å ha lagt hindringer i veien for etterforskningen, melder BBC.

Ifølge rapporten har det ikke vært noen virkelig vilje i Scotland Yard til å gjøre noe med mediegruppens motvilje til å samarbeide.

Medieminister Jeremy Hunt sier News International må forklare hvordan dette kunne skje uten at Rupert eller James Murdoch ble gjort oppmerksom på det.

To tredeler misfornøyd

Samtidig viser en ny meningsmåling at oppslutningen om Cameron nå er rekordlav. Ifølge den siste målingen til Reuters/Ipsos MORI er 53 prosent av de spurte misfornøyd, mens 38 prosent mener Cameron gjør en god jobb, melder Reuters.

Nesten to tredeler av de spurte (63 prosent) er misfornøyd med regjeringen som helhet, noe som er den laveste oppslutningen siden regjeringen tiltrådte i mai i fjor.

Det er først og fremst skandalen rundt Rupert Murdochs mediekonsern News International og telefonhackingen til News of the World som har rystet britenes tillit til myndighetene, politiet og pressen.

Må ikke gå

Halvparten av de spurte (52 prosent) mener Cameron har håndtert skandalen dårlig, mens vel en tredel (36 prosent) synes han har opptrådt riktig.

Det anses som usannsynlig at saken fører til at Cameron må gå av. Men skandalen gjør det vanskeligere å holde styr på regjeringen, og den tar mye oppmerksomhet bort fra andre saker.

Cameron har signalisert et ønske om skifte av dagsorden.

— Britene ønsker også å høre om andre ting. De vil ikke at vi mister oppmerksomheten om økonomien og nye arbeidsplasser, har statsministeren sagt.