Kansler Angela Merkel og hennes regjering hadde gjort alt for å hindre det: De skrev en flere hundre siders rapport om tysk etterretnings arbeid i Bagdad under Irak-krigen og om CIAs påståtte operasjoner i Tyskland. Målet var å unngå en offentlig, parlamentarisk granskingskommisjon av etterretningens arbeid. Men det holdt ikke:

I går sluttet liberale FDP seg til kravet fra De Grønne og sosialistene i venstrepartiet Die Linke om at en egen gransking må til.

Kravene om en kommisjon fikk ekstra næring av en artikkel i New York Times sist uke, der det ble hevdet at tyskerne hadde overlevert en skisse av Saddam Husseins forsvarsplaner for Bagdad til amerikanerne. Merkel-regjeringen har i uvanlig klare ordelag stemplet New York Times-artikkelen som feilaktig, uten at bølgene har lagt seg.

Kansler Gerhard Schröder sa høyt og tydelig nei til all tysk deltakelse i Irak-krigen, og scoret stort på det i valgkampen i 2002. Dersom det skulle vise seg at tyskerne i det skjulte likevel hjalp amerikanerne, vil det være en stor belastning også for den sittende regjeringen — ikke minst for utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, som den gang var Schröders høyre hånd.