De tre er Khalid Sheik Mohammed, som antas å være hovedmannen bak 11. september-angrepene, Abu Zubaydah og Abd al-Rahim al-Nashiri. CIA benyttet waterboarding da de antatte al-Qaida-medlemmene ble avhørt i 2002 og 2003, ifølge CIA-sjefen Michael Hayden.

– Vi brukte metoden mot disse tre fangene på grunn av omstendighetene den gangen. Det var en oppfatning om at et nytt katastrofalt angrep mot hjemlandet vårt var uunngåelig. Og så hadde vi begrenset kunnskap om al-Qaida og hvordan organisasjonen fungerer, sa CIA-sjefen under en høring i Senatet tirsdag.

Han understreket at omstendighetene i dag er annerledes. Hayden innrømmet at waterboarding, eller simulert drukning, i ytterste konsekvens kan føre til døden. Samtidig forklarte han at avhørsmetoden kan bli brukt igjen, men at det i så fall vil kreve spesiell godkjenning fra presidenten og justisministeren.

Waterboarding går ut på å framkalle en følelse av å drukne hos personen som avhøres. Samtidig som munnen dekkes, helles det vann over ansiktet til fangen som forhørslederne håper å presse for opplysninger.

USAs justisminister Michael Mukasey har tidligere skrevet i et brev til Kongressen at CIA ikke bruker ikke den omstridte avhørsmetoden waterboarding i sine avhør av terrormistenkte.

INNRØMMER TORTUR: CIA-sjef Michael Hayden.
KEVIN LAMARQUE