Hovedtema for NATOs utenriksministermøte var utvidelsen av det militære engasjementet i Afghanistan og et tettere samarbeid med de amerikanske styrkene i landet.

NATO vedtok torsdag ettermiddag at de militære operasjonene i Afghanistan i 2006 utvides til de urolige områdene sør i landet.

Britiske, nederlandske og canadiske soldater er ventet å lede operasjonen i sør, og antall NATO-soldater økes fra 9.500 til 15.500.

Alliansen planlegger også utplassering av styrker øst i landet på et senere tidspunkt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det blir en liten økning i antall norske soldater i Afghanistan.

– Nå har vi litt under 400 soldater i landet, og vi kommer til å øke dette til litt over 400, uten at jeg nå kan si akkurat hvor mye, sa Støre til NTB på telefon fra Brussel.

CIA-fengsler

USAs utenriksminister Condoleezza Rice fikk også torsdag spørsmål om de angivelige CIA-fengslene i Europa. Onsdag tok Støre selv opp spørsmålet med Rice.

– Jeg sa til henne at ånden i Genevekonvensjonen handler om at alle som blir tatt til fange har krav på human behandling, og at vi fra norsk side derfor er skeptisk til uttalelsene om at det internasjonale regelverket ikke gir svar på dette. Hun svarte at hun merket seg det jeg sa, sa Støre.

– Det er ikke nok at USA sier at selv om fangene ikke faller under Genevekonvensjonen skal de allikevel behandle fangene i tråd med denne konvensjonen. Det er en holdning som er for fleksibel, sa Støre.

Rice avviste torsdag på nytt at USA i det skjulte godtar bruk av tortur. Men hun sa samtidig at intet demokrati er perfekt, og hun utelukket ikke at nye mishandlingsskandaler kunne inntreffe.

Støre tilfreds

Støre er tilfreds med svaret Rice ga.

– Det var oppklarende, og gir grunnlag for å diskutere videre, sa han.

Også Rice var fornøyd med diskusjonen.

– Diskusjonen var ekstremt viktig og den var opplysende. Det var en mulighet til å sette dette vanskelige spørsmålet på agendaen, blant venner, sa Rice.

Helt siden hun kom til Europa er hun blitt konfrontert med påstandene om at CIA har holdt mistenkte terrorister fanget i Romania og Polen, og at CIA har benyttet europeiske flyplasser og luftrom under transport av mistenkte terrorister til land som Syria og Egypt.

Rice kom til møtet i den 26 land store NATO-alliansen etter en rundtur til Tyskland, Romania og Ukraina.

– Det var en god diskusjon. Jeg tror den rensket luften. Utenriksminister Rice holdt et sterkt innlegg, sa NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer torsdag ettermiddag.

Folkeretten

Beskyldningene var også hovedtema under utenriksministrenes arbeidsmiddag onsdag kveld.

– Jeg tror NATO og EU-ministrene fikk tatt opp sine bekymringer om at vi ikke kan ha forskjellige tolkninger av folkeretten, sa Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

– Utenriksminister Rice forsikret at USA ikke tolker internasjonale avtaler på en annen måte enn Europa. Og det er da en bra uttalelse, sa Steinmeier videre.

Flere utenriksministere sa etter møtene at de var fornøyd med svarene de hadde fått av Rice.

Kosovo

I tillegg til Afghanistan skulle utenriksministerne drøfte NATOs videre rolle i Kosovo og deltakelse i de forestående samtalene om provinsenes status torsdag. NATO-styrkene har vært utplassert i Kosovo siden krigen i 1999. Det er per i dag rundt 17.000 soldater i provinsen.