Amerikanske talsmenn har bare bekreftet at et småfly med fire sivile amerikanere og en colombiansk offiser måtte nødlande i den colombianske jungelen.

Talsmenn for den colombianske regjeringshæren har opplyst at det amerikanske Cessna-flyet var ute på etterretningsoppdrag da det ble tvunget til å lande nær byen Florencia i det sørlige Colombia torsdag.

Da redningsmannskaper kom frem til flyet fant de to amerikanere drept, skutt i hodet fra kloss hold, mens de øvrige tre om bord var som sunket i jorda.

— Var CIA-agenter

Til den engelske avisen Sunday Telegraph medgir nå en kilde i det colombianske forsvarsdepartementet at de fire amerikanerne i flyet var CIA-agenter.

Ifølge kilden var agentene ute på et narkotikaoppdrag. De tre gjenlevende fra flyet antas å være bortført av den venstreorienterte FARC-geriljaen, som er kjent for å stå sterkt i området.

— Vi var fremme ved stedet etter bare 30 minutter. De overlevende ville ha visst at vi kom for å hente dem, ettersom det ligger en militærbase med helikoptre svært nær. Vi må derfor anta at de er i hendene på FARC, sier den colombianske forsvarskilden til Sunday Telegraph.

Amerikansk nærvær

FARC er med sine 17.000 soldater Latin-Amerikas eldste og største geriljabevegelse, og kontrollerer langt på vei Caqueta-provinsen der flyet nødlandet.

USA har plassert FARC på sin liste over terroristorganisasjoner, mens geriljaen har erklært amerikanere som opererer i Colombia for «legitime militære mål».

Amerikanske myndigheter har gitt over 14 milliarder kroner i til Colombia, øremerket bekjempelse av narkotikatrafikken. Støtten er i hovedsak militær, og USA har også over 500 såkalte rådgivere i landet, 270 av dem sivile i den forstand at de jobber for organisasjoner som CIA og det amerikanske narkotikapolitiet DEA.

Kritikere hevder at USAs nærvær i Colombia er en fordekt operasjon for å bistå landets sikkerhetsstyrker i bekjempelsen av den venstreorienterte geriljaen.

(NTB)