Det bli i så fall første gang en domstol vil behandle en straffesak som har direkte sammenheng med USAs «krig mot terror».

Hassan Mustafa Osama Nasr, også kjent som Abu Omar, ble kidnappet på åpen gate i Milano 17. februar 2003.

Egypteren ble lempet inn i en varebil og kjørt til den amerikanske Aviano-flybasen, fire timers kjøretur unna. Ferden gikk deretter til Egypt. Der ventet egyptisk sikkerhetspoliti, som under amerikansk oppsyn utsatte ham for harde avhør.

Det er nå opp til dommer Caterina Interlandi å avgjøre om saken skal behandles i retten. Høringene startet i Milano tirsdag.

Tortur

Abu Omar fortalte senere om kidnappingen i et brev som ble smuglet ut av fengselscellen. Han skrev også at han ble utsatt for tortur.

Brevet utløste full etterforskning i Italia, med påfølgende opprulling av den store CIA-operasjonen.

Italiensk politi avslørte blant annet hvordan CIAs stasjonssjef i Milano selv fulgte med til Egypt og oppholdt seg i landet i to uker mens avhørene pågikk.

Italiensk politi gikk til slutt ut med etterlysning av 26 amerikanske CIA-agenter i saken.

En amerikansk offiser stasjonert ved Aviano-basen ble også siktet, og det samme ble seks italienske sikkerhetsagenter, blant dem lederen for landets militære etterretningstjeneste Nicolo Pollari.

Avsløre identitet

Flere av de involverte agentene har bedt myndighetene i USA og Italia om å gripe inn, slik at de slipper å måtte møte i retten og dermed avsløre sin identitet.

En av de mistenkte i saken er Bob Seldon Lady, CIAs tidligere stasjonssjef i Milano. Han sier via sin advokat at han ikke anerkjenner domstolen i Milano.

– Min klient mener dette er en sak som må løses på politisk nivå og ikke i en rettssal, sier advokat Daria Pesce til nyhetsbyrået ANSA.

Nicolo Pollari ble sparket for sin befatning med saken, som har ført til et anstrengt forhold mellom Washington og Roma. Polaris advokat sier han vil stevne nåværende statsminister Romano Prodi og hans forgjenger Silvio Berlusconi som vitner dersom saken ender i retten.

Var i Norge

To av CIA-agentene, Cynthia Dame Logan og Gregory Asherleighs, skal like etter kidnappingen i Milano ha kommet til Norge. En amerikansk etterretningsoffiser sa i et intervju med Newsweek i fjor at de to agentene hadde til hensikt å bortføre mulla Krekar. Opplysningen har imidlertid aldri blitt bekreftet offisielt.

Etter at de to CIA-agentene forlot Norge, gikk de under jorda i likhet med de øvrige agentene som deltok i Milano-kidnappingen.

Krever utlevering

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi nektet å etterkomme den italienske statsadvokaten Armando Spateros krav om utlevering av de 26 amerikanerne. Spatero har også bedt Berlusconis etterfølger Romano Prodi om å kreve utlevering, men har ikke fått svar.

Spatero skal legge fram etterforskningsmaterialet, som er omfattende og avslørende.

Italiensk politi sitter blant annet på CIA-agentenes mobiltelefonutskrifter og sikret seg også datamaskinen til en av agentene som var fast stasjonert i landet.

Amerikanske myndigheter har aldri kommentert saken, og ingenting tyder på at de etterlyste CIA-agentene noensinne vil bli å finne i en italiensk rettssal ettersom Washington neppe vil utlevere dem til Italia.