CIA fikk på forhånd utkastet til Blairs omstridte rapport, og reagerte blant annet på påstanden om at Irak på bare 45 minutters varsel ville kunne ta i bruk kjemiske og biologiske våpen.

Dette går fram av en orientering det britiske utenriksdepartementet ga til utenrikskomiteen i Underhuset, skriver The Guardian.

Festet ikke lit til CIA trodde ikke på britenes informasjon, og omtalte ikke selv påstanden om de 45-minuttene i noen av sine egne rapporter om Irak.

Amerikansk etterretning festet heller ikke lit til påstanden om at Saddam Hussein hadde forsøk å skaffe uran i det afrikanske landet Niger, som det i ettertid har vist seg heller ikke holdt vann.

Det britiske utenriksdepartementet ville onsdag ikke si hvilke innvendinger den amerikanske etterretningsorganisasjonen konkret hadde, ei heller hvorfor de ikke ble tatt til følge av Blair.

— CIA kom med en rekke kommentarer. Formannen i regjeringens etterretningskomité valgte selv hva som skulle tas til følge, lød svaret til utenrikskomiteen i Underhuset.

Blair anklages for å ha overdrevet faren Irak utgjorde, og har havnet i hardt vært fordi det verken er funnet masseødeleggelsesvåpen eller programmer for utvikling av slike i Irak.

(NTB)