Gjennombruddet er gjort ved Universitetet i California, Berkeley, hvor et forskerteam har laget verdens minste forbrenningsmotor. Størrelsen tilsvarer en liten myntstabel. Forskerne håper at den kan erstatte batteriene i mobil elektronikk. Noen få centiliter butangass kan bli tilstrekkelig for å holde en bærbar PC i gang et par timer.

Minimotoren er den første i sitt slag som produserer kontinuerlig energi. Den er laget av stål og er et skritt på veien mot en mindre versjon i silisium. Foreløpig klarer ikke motoren produsere mer effekt enn til en sykkelpære. Forskerne håper imidlertid snart på produksjon av 30 watt, ifølge mekanikkprofessor Carlos Fernandez-Pello ved Berkeley.

Minimotoren produserer elektrisitet via bevegelse fra kontrollert forbrenning av gass. Motoren er lettere en litiumbatterier og drivstoffet skal holde ti ganger lenger enn dagens batterier. Et problem er karbondioksid fra forbrenningen. Forskerne utvikler derfor en liten katalysator, skriver Beyond 2000.

Flere nødløsninger for flate batterier I 1999 planla en sørafrikansk PC-produsent å lansere en bærbar mekanisk datamaskin med sveiv. Ryktene sa at Freeplay Power utviklet et opptrekkbart drivverk med fjær i samarbeid med det amerikanske konsernet General Electric. Maskinen skulle også ha solpanel.

— Vi regner med å ha den klar i løpet av år 2000, sa styreformann Rory Stear i Freeplay.

Den mekaniske datamaskinen skulle ikke lages for å erstatte konvensjonelle datamaskiner. Produktet var tenkt som et alternativ når alt annet bryter sammen, og Apple var interessert i løsningen hevdet Stear.(Origo)