JENS ERIK RASMUSSEN

Kuala Lumpur

Fredagsbønnen i går ble over hele Pakistan, og spesielt i det kriserammede Kashmir, brukt til å be for ofrene etter jordskjelvet for en uke siden.

Nå vil Pakistan etablere enorme teltleirer for å sikre ly til de mange hundre tusen hjemløse etter jordskjelvet i Kashmir. Nødhjelpsarbeidere er nådd frem til de fleste avsidesliggende byene, men en av de vanskelig tilgjengelige dalene er fortsatt isolert fra omverdenen.

Teltbyene vil bli oppført like ved storbyene Islamabad og Rawalpindi, som ligger nær de verst rammede områdene. De fem leirene vil bli utstyrt med strøm og varme samt store kjøkkener hvor det skal utleveres mat og drikke.

Sluttet å grave

Informasjonsminister Sheikh Rashid Ahmed opplyser ikke når de midlertidige leirene vil være klar for innflytting.

Behovet for beskyttelse mot vær og vind er kolossal. FN anslår at omkring to millioner mennesker må skaffes bolig og at en million overlevende trenger akutt hjelp.

De siste overlevende er begynt å forlate de hardest rammede byene som Balakot og Muzzafarabad, der livsvilkårene er elendige. De fleste har gitt opp å grave etter overlevende i ruinene og mange er nødt til å forlate sine døde pårørende når de søker mot de store byene for å få hjelp.

Fare for epidemier

Dårlige sanitære forhold, forurenset drikkevann og lik i oppløsning skaper alvorlig fare for epidemier og sykdommer i mange av de øde landsbyene. Samtidig nærmer vinteren seg og nettene blir kaldere og kaldere. Flere steder i Kashmir falt det snø om natten og værutsiktene varsler lavere temperaturer de kommende dagene.

Det er derfor en kamp mot tiden å få alle de tusen ofrene i de høytliggende fjellbyene brakt i ly for vinteren.

Utilgjengelig

Ødelagte veier, jordras og perioder med uvær har ikke gjort det lett for internasjonale hjelpeorganisasjoner å nå frem til de mest øde strøkene, men etter hvert er forsyninger nådd frem til de fleste bebyggelser. Det er imidlertid ikke mat, drikke, tepper og medisin til alle. Noen overlevende reagerer i sinne over den manglende hjelpen mens andre er sunket hen i apati.

Neelumdalen i den nordøstlige delen av Pakistan har det ennå ikke vært mulig å nå frem til langs veiene. Ødeleggelsene av den på forhånd mangelfulle infrastrukturen er så omfattende at landsbyene bare kan nås med helikopter.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende