Da det ble klart at kreftsykdommen hadde satt sine klør i Venezuelas president, pekte Hugo Chávez på 50 år gamle Nicolas Maduro som sin etterfølger, skriver Aftenposten.

— Han er gjennomført revolusjonær, han har mye erfaring til tross for sin unge alder. Han er dedikert og har kapasiteten til både å lede og takle vanskelige situasjoner, sa Chávez i desember i fjor, ifølge BBC.

Maduro, en tidligere bussjåfør, har vært en av presidentens nærmeste rådgivere. Han har vært utenriksminister siden 2006 og i oktober, etter at Chávez vant valget, ble han utpekt som visepresident.

Kjente siden 1992

Deres vennskap startet imidlertid allerede i 1992, da Chávez satt i fengsel for et mislykket kuppforsøk. Maduro var én av dem som sto hardest på for å få Chávez løslatt fra fengsel, noe som skjedde i 1994. Det var også i denne perioden at Maduro møtte sin kone, Cilia Flores, som også kjempet for Chávez.

sz1ecb75.jpg
SCANPIX
sz1ecd2b.jpg
SCANPIX

De som kjenner Maduro beskriver ham som en stille og rolig mann, med en spirituell side.

For eksempel pleide han å reise sammen med sin kone til India for å høre på den nå avdøde indiske guruen Sathya Sai Babaa.

I sin tid som utenriksminister, fulgte han Chávez' USA-fiendtlige linje. Med ham i rollen som landets øverste diplomat steg spenningen mellom Venezuela og USA, samtidig som båndet til Cuba ble styrket.

Han knyttet også bånd med land utenfor Latin-Amerika som Hviterussland, Kina, Iran og Russland.

Revolusjonær og pragmatisk

Samtidig som Chávez beskriver ham som revolusjonær, blir han av andre betraktet som pragmatisk. Chávez selv brukte Maduros vei fra bussjåfør til visepresident som eksempel på folkets direkte makt, skriver Aftenposten.

«Se hvor han er på vei, bussjåføren Nicolas ... De gjorde narr av ham, borgerskapet», sa den nå avdøde Hugo Chávez, da han utnevnte Nicolas Maduro til visepresident.

Det var en følelsesladet visepresident som ga beskjeden i en TV-sendt tale tirsdag like før klokken 23 norsk tid. Han var flankert av andre ministre og høystående offiserer.

— Chávez måtte til slutt gi tapt for kreftsykdommen som rammet ham for to år siden, sa Maduro.

For kort tid siden fortalte visepresidenten at han ikke tvilte et sekund på at Chávez' sykdom var et resultat av hans fienders skitne spill.

Ifølge BBC er det utplassert soldater flere steder i landet i forbindelse med dødsfallet.

I henhold til Venezuelas grunnlov er det nasjonalforsamlingens leder, Diosdado Cabell, som overtar presidentembetet frem til en ny president velges.

Maner til ro

Tirsdag kveld ville imidlertid ikke Maduro si noenting om et forestående valg. Han brukte istedenfor anledningen til å mane til ro og samhold.

«BUSSJÅFØREN NICOLAS»: Maduro har vært utenriksminister siden 2006. I oktober i fjor, etter at Chávez vant valget, ble han utpekt som visepresident.
SCANPIX

— Vi må stå tettere sammen enn noen gang, sa Maduro mens han maner til ro og respekt i gatene, ifølge CNN:

— Vårt folk kan stole på at de har en regjering som har fullt fokus på å beskytte dem.

Også Venezuelas forsvarsminister, Diego Molero, mante til ro og samhold.

— Vi vil sørge for sikkerheten til alle borgere i Venezuela samtidig som vi beskytter grunnloven, sa han tirsdag.

I en kunngjøring erklærte militæret sin lojalitet til visepresidenten og nasjonalforsamlingen, og oppfordret folk til å holde seg rolig.

DØD: Venezuelas president Hugo Chávez er død, 58 år gammel. Bildet er fra august 2011.
SCANPIX
2009: Hugo Chávez med USAs president Barack Obama for fire år siden.
SCANPIX