• De alternative Nobel-prisene som i går ble gitt til blant andre buskmennene i Kalahari, er et nytt nederlag for regjeringen i Botswana.

JAN TYSTAD

— Regjeringen er så desperat at den har engasjert et PR-byrå i London til å drive propaganda, sier buskmennenes advokat Duma Boko til Bergens Tidende.

Bergens Tidende har møtt Boko i Gabarone. Han fører flere av buskmennenes saker mot regjeringen. I flere år er buskmennene blitt undertrykt og forvist av den nåværende regjeringen, ledet av president Festus Mogae. I flere saker har regjeringen tapt, ikke minst takket være den dyktige advokaten Boko.

Fred og nøktern livsstil

Den alternative Nobelprisen kalles The Right Livelihood Award. Prisen ble opprettet av svensken Jacob von Uxkull, og siden 1980 er den delt ut i den svenske riksdagsbygningen til forkjempere for fred, nøktern livsstil og en mer rettferdig verdensordning.

Begrunnelsen for å gi prisen til buskmennene, er «at de har satt seg så bestemt imot å bli tvangsflyttet fra sine forfedres landområder og for sin kamp for å bevare sin tradisjonelle livsstil».

Regjeringen i Botswana har tvangsflyttet flere tusen buskmenn fra naturreservatet Central Kalahari Game Reserve. Regjeringen nekter dem å bo og jakte der, trass i at området ble gitt til buskmennene da landet var britisk protektorat på 1950-tallet.

Boikott av diamanter

— Hvorfor er regjeringen så desperat?

— Det skyldes utsiktene til store diamantfunn i området. Regjeringen benekter dette og hevder at den ikke planlegger utvinning, men det er kjent at det er funnet gode forekomster i Gope og at letingen pågår hele tiden. I tillegg frykter regjeringen en diamantboikott i USA. Det er amerikanerne som kjøper de fleste diamantene som utvinnes i Botswana, sier advokat Boko.

Han er overbevist om at politikerne trodde de bare kunne tvangsflytte buskmennene fordi de utgjør en minoritet og fordi de ikke har den samme utdanning som andre grupper.

— De tok feil. Jeg fikk nylig medhold i retten for at de måtte sende en familie tilbake til gården sin i Kalahari. De begrunnet tvangsflyttingen med at det var sykdom blant storfe i området, men sykdommen kunne behandles og ga ingen grunn til panikk, sier Boko.

Brutalitet

I øyeblikket pågår det to saker mot regjeringen, den ene en kriminalsak. Lederne av organisasjonen First People of Kalahari, Roy Sesana og hans medarbeider Jumanda Gakelebone, ble sammen med 25 andre - blant dem syv barn - arrestert. De forsøkte å frakte medisiner, vann og mat til dem som har nektet å forlate Kahalhari-området. Da de ble stanset, kom det til sammenstøt.

— Saken viser den brutalitet som myndighetene utviser når det gjelder buskmennene. Jeg tror det blir helt klart under rettssaken at det var politiet som øvet vold. Roy Sesana og de andre ble løslatt mot kausjon. Han fikk tilbake passet og kunne reise til Stockholm.

— Hvordan går det med hovedsaken, som gjelder over 200 tvangsflyttede?

— Den ble utsatt til februar etter at regjeringens viktigste vitne, dr. Katleen Alexandra, gjorde en så dårlig figur. Hun kaller seg ekspert på ville dyr. Hun hevdet at ville dyr og mennesker ikke kan leve sammen, det vil nemlig føre til at dyrene blir utryddet. Hun burde jo ha visst at buskmenn og ville dyr har levd i samme område i tusenvis av år, uten at dyrene er blitt utryddet, sier Boko.

Når saken fortsetter i februar, vil regjeringen presentere flere vitner, men Boko tror ikke den vil hale ut saken ytterligere. Til det er regjeringen for upopulær internasjonalt, mener Boko.

TRADISJONSRIKT: Buskmennene får prisen bl.a. for sin kamp for å bevare en tradisjonell livsstil. Her viser Kluse frem en medisinsk plante som er brukt i tusenvis av år.
Jan Tystad