– Det bør bli en slutt på okkupasjonen som begynte i 1967, sa Bush på en pressekonferanse i Jerusalem torsdag kveld. Bush mener også at det er på tide at palestinerne får sin egen stat og at partene må ta de vanskelige valgene for å få til en løsning på konflikten.

Han foreslår at utbetaling av erstatning til palestinske flyktninger kan være et ledd i arbeidet med å opprette en palestinsk stat. Bush oppfordrer samtidig arabiske land til å involvere seg i arbeidet med å forhandle fram en fredsavtale.

– Jeg oppfordrer de arabiske landene til å strekke ut en hånd til Israel, noe som burde vært gjort for lenge siden, framholdt Bush.

Avtale innen ett år

Den amerikanske presidenten, som er på sitt første besøk i Israel og på Vestbredden, har ambisjoner om å få til en fredsavtale mellom palestinerne og israelerne innen han forlater Det hvite hus ved årsskiftet.

– Men en varig fred kan bare bli en realitet hvis president Mahmoud Abbas og statsminister Ehud Olmert setter seg til forhandlingsbordet og tar vanskelige valg, noe jeg tror de vil gjøre, sa Bush.

– Jeg ikke bare tror det er mulig, jeg tror vi har en fredsavtale innen jeg går av om ett år, sa USAs president da han møtte Abbas i Ramallah tidligere på torsdagen. Han la til at palestinerne må ha skikkelig støtte i dette vanskelige arbeidet.

På en felles pressekonferanse med Abbas skisserte Bush sin plan for fred i Midtøsten. – Jeg er overbevist om at to demokratiske stater i fred med hverandre ikke bare er i Israels og palestinernes interesse, men vil gagne en hel verden.

Klare krav

Bush understreket også at palestinerne må ha et sammenhengende landområde, noe Israel kan bidra til med å fjerne noen av sine bosetninger. – Et oppsplittet og gjennomhullet område som ligner en sveitserost, tjener ingen, sa Bush.

Men Bush kom også med klare krav til palestinerne. Rakettangrep og andre former for voldshandlinger mot israelske områder må ta slutt før en endelig fredsavtale kan undertegnes. Det blir en vanskelig nøtt for Abbas all den stund han ikke har kontroll over Gazastripen.

Sikkerhetstiltak

I Ramallah demonstrerte flere hundre mennesker mot Bush. Soldater måtte ta i bruk tåregass for å spre demonstrantene, som ropte slagord mot presidenten og karakteriserte ham som krigsforbryter. Men de palestinske selvstyremyndighetene hadde nærmest innført portforbud i sentrale deler av byen, og både biler og fotgjengere ble holdt langt unna den amerikanske gjesten.

Bush fikk rikelig anledning til å studere noen av de fremste symbolene på konflikten mellom Israel og palestinerne da han måtte kjøre bil i stedet for å benytte helikopteret Marine One fra Israel til Ramallah grunnet tett tåke.

Presidentens bilkortesje suste forbi både omstridte israelske bosetninger og den forhatte sikkerhetsmuren, som skaper store problemer for palestinerne i deres daglige virke.

Israelere i tvil

Minst 77 prosent av israelerne tror ikke det amerikanske presidentbesøket vil få noen innvirkning på fredssamtalene med palestinerne, går det fram av en meningsmåling i avisen Yediot Aharonot torsdag. Bare 21 prosent mener Bush i det minste kan bidra til å få forhandlingene i gang.

Målingen viser også at 59 prosent av israelerne er overbevist om at Bush ikke vil styrke Olmerts svake posisjon i folket. Det hjalp ikke at Olmert overøste Bush med komplimenter onsdag kveld.

– Selv Bush syntes det var i meste laget og lurte på hvordan alt dette kunne passe på ham, skriver avisen Haaretz.

OLEG POPOV