På spørsmål om han utelukker full benådning av Libby, svarte Bush: – Når det gjelder framtiden verken utelukker eller regner jeg med noe.

Bush snakket med journalister etter å ha besøkt sårede soldater på Walter Reed Army Medical Center i Washington tirsdag.

Tidligere hadde pressetalsmann Tony Snow i Det hvite hus sagt at president Bush så langt er tilfreds med omgjøringen av dommen på to og et halvt års fengselsstraff slik at Libby ikke trenger å sone.

– Han mente enhver soning i fengsel var for mye. Han syntes ikke det var passende at Scooter Libby skulle i fengsel.

Heller ikke han utelukket full benådning.

– Grunnen til at jeg sier at jeg ikke utelukker en benådning, er at Scooter Libby kan søke om det, sa Snow. – Presidenten mener han har behandlet situasjonen riktig. Det er alltid en mulighet, det er en aveny åpen for å be om å få benådning vurdert.

Avisreaksjoner

Amerikanske aviser kommenterte Bushs avgjørelse kritisk. Mest kritisk var The New York Times.

– Da han var presidentkandidat, elsket George W. Bush sin lovlydige moral opp mot president Clintons, som ble tiltalt for mened og frikjent. For Bush, presidenten, er uplettede idealer lavere prioritert enn å beskytte hans innerste krets’ hemmeligheter og imøtekomme de tynne flisen av høyreorienterte amerikanere som er igjen som hans politiske base, het det på lederplass tirsdag.

– Bushs påstand om at han respekterer dommen, men betrakter straffeutmålingen overdreven understreker bare hvordan denne presidenten er tøff mot kriminalitet begått av vanlige mennesker. Som president har han gjentatte ganger satt seg selv og de i teamet hans, særlig herr Cheney, over loven.

Feil signal

The Washington Post slutter seg til at det var formildende omstendigheter ved saken.

– Men å omgjøre hele fengselsstraffen sender feil signal om alvoret i forbrytelsen, skriver avisen.

Wall Street Journal mener derimot at president Bush har vært feig når han ikke har benådet Libby fullstendig.

– Herr Bush unngår ansvaret for rollen som administrasjonen hans spilte ved å la Plame-saken utvikle seg til en fiasko og til slutt denne personlige tragedien. Bushs omgjøringsuttalelse i går er enda et profilert mangel på mot. Libby fortjente bedre fra presidenten hvis politikk han prøvde å forsvare mens andre løp i dekning, skriver avisen.

Rasende demokrater

Beslutningen ble møtt med vrede av demokratene. Flertallslederen i Senatet, Harry Reid, kaller den skammelig, og lederen for Senatets justiskomité, Patrick Leahy, sier den er karakteristisk for en regjering «som mener den er hevet over loven».

Libby ble i mars funnet skyldig i falsk forklaring og i å ha hindret etterforskningen av hvem som i 2003 lekket identiteten til den hemmelige CIA-agenten Valerie Plame, som er gift med ambassadør Joseph Wilson, en skarp kritiker av Irak-krigen. Lekkasjen av Valerie Plames navn ble av de fleste oppfattet som en hevn fra Bush-administrasjonen etter mannens motstand mot Irak-krigen.

Presidenten har en eksklusiv og grunnlovsfestet rett til å benåde eller omgjøre dommer, men det er aldri populært blant amerikanerne, som mener han dermed blander seg inn i den juridiske prosessen. En meningsmåling for CNN nylig viste at 72 prosent av de spurte var imot en eventuell benådning av Libby.

Lewis «Scooter» Libby, visepresident Dick Cheneys tidligere stabssjef, fikk mandag vite at han slipper fengselsstraff. President George W. Bush vil ikke utelukke at han kommer til å benåde Libby fullstendig.
Arkiv