KLAUS JUSTSEN

George W. Bush har i løpet av de siste par ukene vært under så hardt press at han føler seg tvunget til å gå offensivt ut. I første omgang fører det til et intervju, noe presidenten ellers forsøker å unngå.

Søndag formiddag får han en hel time til å gjenta forklaringer om at krigen mot Irak var riktig og til å avvise strømmen av angrep som demokratiske rivaler i ukevis har rettet mot Det hvite hus.

Intervjet på NBC bli slett ikke noen enkelt sak. Journalisten Tim Russert er kjent for sine skarpe spørsmål og for sin evne til å avsløre motsetninger til det som tidligere er blitt sagt.

I Det hvite hus fastholder man imidlertid at presidenten selv valgte «Meet the Press» programmet, fordi det gir ham mulighet for å forklare seg og for å tilbakevise en rekke angrep.

Beslutningen understreker at George W. Bush er havnet i en valgkamp som er ganske annerledes enn han hadde forutsett for bare noen uker siden. Behovet for å slå tilbake er dermed blitt påtrengende. Det understrekes også av et dramatisk fall i alle opinionsmålinger.

Kritikken av regjeringens behandling av etterretningsrapporter om de irakiske masseødeleggelsesvåpen har ført til at fire av fem amerikanere nå mener at det ikke ble snakket sant før krigen startet i mars i fjor.

Samtidig har demokratenes interne oppgjør om å bli nomineret til presidentkandidat ikke vært som vanlig. Slike oppgjør har tidligere svekket partiet, men denne gangen ser det ut til å ha virket som en ren insprøytning, ikke minst på favoritten John Kerry.

Ved å delta på tv søndag formiddag håper presidenten å kunne stjele i det mindste en del av oppmerksomheten fra sine demokratiske rivaler. Det aggressive utspillet understreker også at John Kerry betraktes som en farlig utfordrer i Det hvite hus.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende